Skip to content

איך משכתי את כספי הפיצויים של הפנסיה שלי לבד

המדריך הבא הוא מדריך הנבנה על פי ניסיון אישי, בעצם אני רק משתף את הסיפור של משיכת פיצויי הפיטורים מכספי הפנסיה בקופות החיסכון שלי. אין באמור בכתבה מתן יעוץ או אחריות כלשהי או המלצה למשוך את כספי הפיצויים שלכם. 

בכתבה אני אנסה לתאר את התהליך בצורה הפשוטה ביותר שאני יכול, מתחילתו ועד סופו, למען כל מי שקורא. יש גם כתבה עם התוצאות

למה לעשות משיכה של כספי הפנסיה לבד?

אני מניח שכמו כולם גם אני ראיתי פרסומות לחברות שיעשו זאת עבורכם תמורת אחוז מסוים מסכום הפיצויים, אני לא צריך לעשות שום דבר רק לתת את הפרטים שלי והם יעשו הכל. לצערי יצא לי לראות לא מעט תלונות על חברות לא רציניות או לכאורה נוכלות שלא הביאו תוצאות בכלל ואף גבו דמיי טיפול למרות שלא נתנו שירות או לא מצאו כספים למשיכה. 

תמיד חונכתי שלא למשוך את כספי הפיצויים או התגמולים של הפנסיה וכך גם נהגתי רוב חיי. קיוויתי שיבוא היום ואני אצטרך למשוך את הכסף למען מקדמה על משהו חשוב כמו דירה למשל. אבל לצערי הגיע הרגע שבו הייתי חייב כסף למחייה בסיסית, כזאת שבלעדיה אין לי סיכוי להגיע לפנסיה ולא נותר לי ברירה. 

העדפתי קודם כל לנסות לבד ולראות איך עושים זאת, האמת שהופתעתי לגלות שניתן לעשות זאת בפשטות יחסית, הסיבוך הגיע אחר כך בצורת הצורך טפסים מרשות המיסים או תשלום מס גבוהה מאוד על הכסף שאני מושך. לכן עד שאפתור את נושא המס אני יכול להתמקד רק בתהליך המשיכה עצמו. 

איך יודעים אם יש לנו פנסיה ואיפה:

הצורך הבסיסי הוא לדעת אם או איפה הכסף שלנו שוכב. אם אתם יודעים כבר אז מצויין ואם לא אז ניתן לעשות זאת בקלות רבה בעזרת אתר הר הכסף של משרד האוצר. שם תוכלו להזין פרטים אישיים ולקבל את כל המידע על כספים הרשומים על שמכם. 

איזה כספים ניתן למשוך מקרן הפנסיה:

אז אחרי שגילתם איפה הכסף שלכם צריך לפנות לקופת הפנסיה ולעשות בקשת משיכה. ניתן לעשות זאת בצורה טלפונית, בשנים האחרונות ניתן לעשות זאת בקלות גם בצורה דיגיטלית דרך האינטרנט מבלי לצאת מהבית. (ישנם עוד מספר תנאים שלא פירטתי פה לגבי אם אפשר או אי אפשר למשוך, לפעמים יש צורך בתקופת המתנה ועוד דברים שאני לא יודע) 

הפיצויים אשר ניתנים למשיכה מתחלקים לשני חלקים: 

מרכיב הפיצויים: זהו המרכיב שהמעסיק מפריש כל חודש בתלוש השכר עבור פיצויים והוא יורד לכם מהברוטו – בעצם כסף שאתם הפרשתם לעצמכם כל חודש מהשכר. 

מרכיב התגמולים: זהו החלק שהמעסיק מפריש עבורכם על חשבונו עבור הפנסיה שלכם. 

במהלך בקשת המשיכה תוכלו לבחור אם אתם רוצים למשוך את שניהם או רק אחד מהשניים לבחירתכם. 

מסמכים למשיכה מקרן הפנסיה:

אז ברמת העיקרון אין צורך בשום מסמך, אם אתם לא מוצאים את האופציה בצורה דיגיטלית צרו קשר טלפוני עם הקופה ותבקשו משיכה ללא מסמכים. חשוב לדעת – במידה ותבקשו משיכה ללא מסמכים תקבלו את סכום מופחת בכ-50% מהסכום המקורי בגלל מס גבוהה שיגבו ממכם. 

ללא מסמכים: מי שלא מציג לקופת הפנסיה מסמכים על זכאות לפטור או מס מופחת משלם את המדרגה הגבוהה ביותר על כל הסכום. 

טופס 161: הוא בעצם האישור של מס הכנסה שכל המיסים או חלקם שולמו ואין צורך לגבות אותם שוב פעם מכספי המשיכה. חשוב לציין שניתן לעשות זאת גם בדיעבד.

מכתב סיום העסקה: בעצם מכתב סיום העסקה מהמעסיק, רצוי לציין בו את משך הזמן בו עבדתם בחברה והכי חשוב שהוא מאשר לכם לעשות שימוש בכל הכספים שנצברו עבורכם בתקופת. 

הגשת הבקשה

אחרי שהשגתם את כל המסמכים או שלא ניתן לאשר את הבקשה והכסף צריך להגיע די מהר לחשבון הבנק שלכם. במקרה אחד נכתב לי כ2 ימי עסקים ובמקרה אחר כ7 אבל שניהם נראים לי כמו זמן סביר. (מוזמנים לקרוא את התוצאות בקישור).

אני הגשתי ללא מסמכים ועל כן אני צריך לעשות החזר מס רטרואקטיבי דרך רשות המיסים, ניסיונותי לעשות זאת בצורה מכוונת נכשלו פעמיים (עם הפסקה של כמה חודשים בין לבין), כל פעם מסיבות טכניות שונות. נאלצתי להזמין תור לפקיד שומה דרך אתר רשות המיסים – נקבע לי תור חודשיים קדימה ואני ממתין (גם על כך אעדכן בהמשך – מוזמנים לעקוב).

כותב הכתבה אינו יועץ או בעל הכשרה מסוג כלשהו (אפילו לא בבנית אתרים) ואין באמור בכתבה המלצה לפעולה או התחייבות שהדברים הם באמת כפי שכתוב. 

תודה שקראתם

על דברים בחיפה
טיפים מניסיון להורות
על המטבח ומתכונים
על דברים

עוד כתבות מהקטגוריה

על דברים בחיפה
טיפים מניסיון להורות
על המטבח ומתכונים
על דברים