הכנת אורז מלא על סוגיו היא לא פעולה מסובכת משך תהליך הבישול אמנם ארוך יותר אבל הפעולה לא יותר קשה מבישול של פסטה יבשה או אורז רגיל ואומרים שהוא הרבה יותר בריא מאורז לבן.
איך להכין אורז מלא
אורז מלא הוא אורז אשר נותר בקליפתו הטבעית ועל כן בישול אורז מלא לוקח יותר זמן מאשר בישול אורז לבן שהוא ללא קליפה. ניתן לבשל את האורז שהוא מושרה בתוך מים רותחים כמו פסטה במשך 40 דק’ בערך לפני שמסננים את הנוזלים. ישנם גם דרכים לבשל בעזרת יחסי המים כדי שהאורז יספוג בדיוק כמה מים שהוא צריך והסיר ישאר יבש אם כי זה קצת יותר מסובך.
האורז המלא מגיע על שלל הזנים כמו באורז הלבן, הפרסי, תאילנדי, בסמטי וכדומה וכמו באורז הלבן גם כאן ישנם הבדלים קטנים בטעמם. קליפת האורז מכילה ערכים תזונתיים נוספים וגם יותר עמילן, האורז העגול המלא ידוע כבעל עמילן רב ולכן הוא משמש להכנת ריזוטו. בדרך כלל כשקונים אורז ניתן למצוא על האריזה את היחס המומלץ על ידי היצרן עבור האורז – כדאי לבדוק תמיד.
מצרכים:
אורז | 1 כוס |
מים | 2.25 כוסות |
שמן | 1 כף |
כוס אורז מספיקה בערך ל-2 מנות של תוספת למנה של מבוגר ועוד קצת.
אופן ההכנה:
בישול אורז מלא
- מחממים כף שמן בכלי בישול, מוסיפים את האורז מערבבים ונותנים לו להתחיל להתחמם.
- כשהאורז חם מוסיפים מים רתוחים לפי היחס שבמתכון (2.25 מים לכוס אורז), מכסים ומביאים לרתיחה.
- מורידים את החום לחום בינוני/נמוך שלא ישרף וימשיך לבעבע קלות במשך כ 30-35 דקות.
- סוגרים את האש ונותנים לאורז לנוח עוד 10-15 דקות עם מכסה סגור.
- פותחים את המכסה, מערבבים את האורז ומגישים או מעבירים תהליך נוסף.
בישול במים עמוקים
- פשוט ממלאים סיר בהרבה מים, בערך 3 כוסות מים לכוס אורז ואפילו יותר ומרתחים.
- מכניסים למים את כמות האורז שרוצים להכין.
- לאחר שהמים רתחו מורידים את הלהבה לחום בינוני/נמוך, צריך לנצל את העובדה שהוא לא יכול להישרף במים ולתת לו להתבשל טוב כ-40 דק סה”כ.
- לפני שמסננים את האורז כדאי לטעום ולבדוק אם הוא מוכן או צריך זמן נוסף.
- מסננים את האורז מהנוזלים וניתן להעביר לכלי הגשה חם או לקרר לפני תהליך נוסף או אחסון.
טיפים לעבודה נכונה:
- שמכינים אורז הכי טוב לעבוד עם כף מעץ כדי לא לשבור את האורז.
- לאחר שהאורז מוכן בכלי הגשה ניתן לכסות לשמירה על החום עד להגשה.
- במידה והאורז מיועד לסלט אפשר לעזור לו להתקרר בשטיפה עם מים קרים במסננת.
שמירה על האורז לאחר ההכנה:
- ניתן לאחסן אותם במקרר בתוך קופסא ולחמם לפני ההגשה במיקרוגל, אני ממליץ לטפטף מעט מים מעל לפני הכניסה למיקרו שיצא יותר עסיסי.
מה ניתן לעשות עם אורז מלא:
אורז מלא יכול לשמש כתוספת למנה עיקרית מבושל כמו שהוא אך גם יכול לשמש כבסיס להכנת מנות מוקפצות רבות עם ירקות ורטבים שונים ואפילו סלטים קרים.