Skip to content

הכנת מרק בסיר – הדרך הנפוצה להכנת מרק

מקור המילה מרק הוא מהמילה הצרפתית potage, שפירושה “סיר”, כי כל מה שצריך זה סיר עמוק, כמה ירקות, נוזלים ותיבול. אם יש אפשר להוסיף עוד מרכיבים כמו עוף, בשר, קטניות וכדומה. מרק הוא אולי המאכל שבני האדם הכינו הכי הרבה מכל המאכלים הקיימים לאורך התקופות מהרגע שלמדנו לארגן סיר ומדורה.

מכיוון שמרק הוא אחד המאכלים הפשוטים וקלים להכנה כל אחד מכין מרק בדרכו שלו וכמעט תמיד זה מצליח. לכן ניסיתי לכתוב בצורה כללית שתעזור להבין את העיקרון ולעזור להפעיל את הדמיון ולקחת את המרק למחוזותיכם האישיים.

שלבים בסיסים להכנת מרק בסיר

בחירת הירקות הבסיס:

בסיס המרק הוא לרוב ירקות טריים, במהלך הבישול הירקות עוברים תהליך המשחררים את טעמיהם ומוסיפים להם עומק. בצל, גזר, סלרי וקישואים הם מהירקות הנפוצים להכנת בסיס של מרקים שונים.

הוספת הירקות ועיבוי המרק:

לאחר טיגון הירקות של בסיס המרק ניתן להוסיף ירקות או רכיבים עיקריים נוספים כמו, גריסים, עדשים, שעועית, דלעת, בטטות, תפוח אדמה, גזר ועוד מה שבא לכם. ניתן לעשות זאת לפני או אחרי הוספת הנוזלים, אם עושים זאת לפני מומלץ לתבל את התוספות שנכנסו לסיר ביחד עם ירקות הבסיס המטוגנות ולהוסיף את הנוזלים בתוך זמן קצר. 

בישול המרק:

יש לתת למרק להתבשל בנוזלים עד שכל הירקות רכים ומוכנים. ניתן להמשיך לבשל את המרק יותר זמן על חום נמוך והוא ימשיך להעמיק את טעמיו. במהלך זמן הבישול עם הנוזלים אני שומר את הסיר סגור אבל אפשר להכין מרק גם עם סיר פתוח. אם המרק הצטמצם יותר מידי ניתן להוסיף נוזלים.

תיבול:

מלח ופלפל שחור גרוס תמיד יהיו חיוניים, לפעמים תלוי בסוג המרק גם כורכום או פפריקה מתוקה ועוד יכולים לעבוד.שימוש בעשבי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עלים של סלרי יתרום לנפח הטעמים של המרק ויוסיף רובד לתבלינים השונים ניתן להכניס אותם בשלבים שונים של הבישול גם ממש לקראת הסוף או ההגשה לקבלת תוצאות שונות.

הירקות מאודים בסיר עם גריסים לפני כניסת הנוזלים
ירקות
ירקות להכנת מרק לפני החיתוך

הכנת ציר הבסיס:

ניתן להשתמש במים כדי להכין מרק טוב, טעמם של ירקות הבסיס המקבלים אידוי בשמן החם שבסיר יכולים להיות מספיקים כדי ליצור מרקם וטעמים עשירים. אך אם בוחרים להוסיף ציר ירקות/עוף וכדומה ניתן להגיע למרקם וטעמים עשירים יותר. כדי להכין ציר בעצמכם. ניתן לבשל במים רותחים את הירקות, חלקי עוף שונים או מה שאתם רוצים להכין ממנו ציר במשך כשעה או כמה שצריך עד לקבלת טעמים.שהציר מוכן יש לסנן את הנוזלים לפני שמכניסים אותם לסיר המרק.

טיפים להכנת מרק בסיר:

  • בשלב טיגון ירקות הבסיס מומלץ לעבוד עם חום בינוני כדי לתת לירקות לעבור את התהליך בצורה הדרגתית כדי להוציא מהם כמה שיותר טעמים מבלי לשרוף אותם. ירקות הבסיס שיעברו את התהליך הטיגון בצורה טובה יתמוססו ויהפכו לחלק מהמרק במהלך הבישול עם הנוזלים. במידה וקצת נשרף זה ממש לא נורא ואף יכול להוסיף לטעם הטוב. 
  • כמעט תמיד אני מוסיף עשבי תיבול למרק. רוב הפעמים אני מוסיף אותם לתוך המים אחרונים לאחר הרתיחה לקראת הבישול הארוך של המרק אך ניתן להוסיף אותם בשלבים שונים. עלי סלרי אני תמיד מוסיף ביחד עם ירקות העיבוי לפני המים ואילו שמיר אני אוהב להוסיף לפעמים רק בסוף שהמרק כבר כמעט מוכן. 

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 2.5 / 5. מדרגים 2

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

חזרה לעמוד בישולים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה
מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה בעצם, האם יש שוני אמיתי בין השנים או שזה סתם מיתוס בין תרבויות. …
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין היא תוספת ייחודית ומפנקת שמוסיפה …
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים קרוטונים הם נשנוש פריך וממכר שיכול לשדרג כמעט כל מנה – ממרקי חורף …
איך להכין טחינה סלק
איך להכין טחינה סלק בקלות, טיפים לעבודה קלה ומהירה לקבלת טחינה בריאה וטעימה רעיונות לשדרוגים ושמירה בלי הרבה …
איך להכין ציר ירקות בבית
איך להכין ציר ירקות בבית בקלות, מתכון לציר עוף הכי קל שמשתלב מצויין במרקים עם הסברים על הכנת …
איך להכין ציר עוף
איך להכין ציר עוף בבית בקלות, מתכון לציר עוף הכי קל שמשתלב מצויין במרקים עם הסברים על הכנת …
הכנת מרק בתנור
גלו טכניקות ושיטות להכנת מרק בבית בקלות מסוגים שונים, איך להכין מרק בתנור, רעיונות ומתכונים למרקים עם טיפים …
איך להכין מרקים: כל מה שצריך לדעת על מנת חורף חמה ומנחמת
ישנם דרכים רבות להכין מרק מרק הוא אחד המאכלים המחממים, המזינים והפשוטים ביותר להכנה.לצורך הכנת מרק משתמשים בטכניקות …
מרק סלק (בורשט) – צבעוני, עשיר ומחמם
מתכון למרק סלק או בורשט להכנה בבית – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב …
מרק ירקות – קליל, מזין ומלא טעמים
מתכון מושלם למרק ירקות ביתי – קל להכנה, מזין ומלא בטעמים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים להכנת מרק ירקות …
מרק עוף – קלאסי, מחמם ומלא בריאות
מתכון מושלם למרק עוף ביתי – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב ורעיונות לשדרוגים …
מרק בצל – קלאסי, עשיר ומנחם
מתכון מושלם למרק בצל ביתי – עשיר, קרמלי ומלא בטעמים עמוקים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית מחממת …
מרק עדשים – מחמם, עשיר ומלא בטעמים
מתכון מושלם למרק עדשים ביתי – סמיך, עשיר ומלא טעמים מנחמים. שילוב עדשים ותיבול עדין למנה חורפית, מחממת …
מרק אפונה – חורפי, סמיך ומנחם
"מתכון מושלם למרק אפונה ביתי – סמיך, עשיר ומלא בטעמים. אפונה ירוקה עם תיבול מושלם ליצירת מנה חורפית …
מרק עגבניות צלויות בתנור – עשיר, ארומטי ומפנק
מתכון מושלם למרק עגבניות ביתי עשיר, קטיפתי ומלא בטעמי עגבניות עמוקים ומתקתקים. מנה מחממת ומפנקת. רעיונות לשדרוגים בפנים
איך להכין מרק כתום חורפי, מזין ומפנק
מתכון מושלם למרק כתום ביתי – עשיר, סמיך ומלא בטעמים מתקתקים ועדינים. שילוב של ירקות כתומים שהופכים למנה …
מרק גריסים עם תפוחי אדמה וגזר
מתכון מושלם למרק גריסים ביתי – חם, מזין ומלא בטעמים עמוקים. שילוב ירקות שורש, גריסים ותיבול עדין ליצירת …
מרק שום – ארומטי, עשיר ומפתיע
מתכון מושלם למרק שום ביתי – עשיר, מלא בטעמים עמוקים ומחמם. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית לא …
איך להכין רוטב ויניגרט ביתי מושלם לסלטים
מתכון קל לרוטב וינגרט בסיסי שניתן להכין בקלות בבית בעזרת שמן זית, חומץ וחרדל, עם טיפים לעבודה נכונה …
איך להכין אנטיספטי כרובית בתנות
אנטיפסטי היא תוספת ניפלאה לארוחות, גם בריאה, גם משביע ומלאה בערכים תזונתיים לגוף. עד שלא טעמתי אנטיפסטי סלק …

בהצלחה ובתאבון