הכנת מרק בסיר – הדרך הנפוצה להכנת מרק
מקור המילה מרק הוא מהמילה הצרפתית potage, שפירושה “סיר”, כי כל מה שצריך זה סיר עמוק, כמה ירקות, נוזלים ותיבול. אם יש אפשר להוסיף עוד מרכיבים כמו עוף, בשר, קטניות וכדומה. מרק הוא אולי המאכל שבני האדם הכינו הכי הרבה מכל המאכלים הקיימים לאורך התקופות מהרגע שלמדנו לארגן סיר ומדורה.
מכיוון שמרק הוא אחד המאכלים הפשוטים וקלים להכנה כל אחד מכין מרק בדרכו שלו וכמעט תמיד זה מצליח. לכן ניסיתי לכתוב בצורה כללית שתעזור להבין את העיקרון ולעזור להפעיל את הדמיון ולקחת את המרק למחוזותיכם האישיים.
שלבים בסיסים להכנת מרק בסיר
בחירת הירקות הבסיס:
בסיס המרק הוא לרוב ירקות טריים, במהלך הבישול הירקות עוברים תהליך המשחררים את טעמיהם ומוסיפים להם עומק. בצל, גזר, סלרי וקישואים הם מהירקות הנפוצים להכנת בסיס של מרקים שונים.
הוספת הירקות ועיבוי המרק:
לאחר טיגון הירקות של בסיס המרק ניתן להוסיף ירקות או רכיבים עיקריים נוספים כמו, גריסים, עדשים, שעועית, דלעת, בטטות, תפוח אדמה, גזר ועוד מה שבא לכם. ניתן לעשות זאת לפני או אחרי הוספת הנוזלים, אם עושים זאת לפני מומלץ לתבל את התוספות שנכנסו לסיר ביחד עם ירקות הבסיס המטוגנות ולהוסיף את הנוזלים בתוך זמן קצר.
בישול המרק:
יש לתת למרק להתבשל בנוזלים עד שכל הירקות רכים ומוכנים. ניתן להמשיך לבשל את המרק יותר זמן על חום נמוך והוא ימשיך להעמיק את טעמיו. במהלך זמן הבישול עם הנוזלים אני שומר את הסיר סגור אבל אפשר להכין מרק גם עם סיר פתוח. אם המרק הצטמצם יותר מידי ניתן להוסיף נוזלים.
תיבול:
מלח ופלפל שחור גרוס תמיד יהיו חיוניים, לפעמים תלוי בסוג המרק גם כורכום או פפריקה מתוקה ועוד יכולים לעבוד.שימוש בעשבי תיבול כמו פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עלים של סלרי יתרום לנפח הטעמים של המרק ויוסיף רובד לתבלינים השונים ניתן להכניס אותם בשלבים שונים של הבישול גם ממש לקראת הסוף או ההגשה לקבלת תוצאות שונות.
הכנת ציר הבסיס:
ניתן להשתמש במים כדי להכין מרק טוב, טעמם של ירקות הבסיס המקבלים אידוי בשמן החם שבסיר יכולים להיות מספיקים כדי ליצור מרקם וטעמים עשירים. אך אם בוחרים להוסיף ציר ירקות/עוף וכדומה ניתן להגיע למרקם וטעמים עשירים יותר. כדי להכין ציר בעצמכם. ניתן לבשל במים רותחים את הירקות, חלקי עוף שונים או מה שאתם רוצים להכין ממנו ציר במשך כשעה או כמה שצריך עד לקבלת טעמים.שהציר מוכן יש לסנן את הנוזלים לפני שמכניסים אותם לסיר המרק.
טיפים להכנת מרק בסיר:
- בשלב טיגון ירקות הבסיס מומלץ לעבוד עם חום בינוני כדי לתת לירקות לעבור את התהליך בצורה הדרגתית כדי להוציא מהם כמה שיותר טעמים מבלי לשרוף אותם. ירקות הבסיס שיעברו את התהליך הטיגון בצורה טובה יתמוססו ויהפכו לחלק מהמרק במהלך הבישול עם הנוזלים. במידה וקצת נשרף זה ממש לא נורא ואף יכול להוסיף לטעם הטוב.
- כמעט תמיד אני מוסיף עשבי תיבול למרק. רוב הפעמים אני מוסיף אותם לתוך המים אחרונים לאחר הרתיחה לקראת הבישול הארוך של המרק אך ניתן להוסיף אותם בשלבים שונים. עלי סלרי אני תמיד מוסיף ביחד עם ירקות העיבוי לפני המים ואילו שמיר אני אוהב להוסיף לפעמים רק בסוף שהמרק כבר כמעט מוכן.
עוד בבלוג בישולים:
בהצלחה ובתאבון