איך להכין מרק ירקות
מרק ירקות ביתי, חם ומזמין, המשדרג את הימים הקרירים וממלא את הבית בניחוחות משגעים. מדובר במרק קלאסי ופשוט להכנה, שמביא איתו טעמים עמוקים, צבעוניות מרהיבה ותחושת בריאות בכל כף. השילוב של ירקות טריים ותיבול עדין הופך את המנה הזו לבחירה נהדרת כארוחה קלה או כמנת פתיחה והוא מתאים לכולם, ילדים, מבוגרים, טבעונים ואוכלי כל.
כמעט תמיד אפשר למצוא ירקות בבית שיספיקו להכנת מרק ירקות טעים. גם במקרים שהבית כמעט ריק מלבד כמה ירקות זרוקים פה ושם וגם אז אפשר לאלתר מרק. לכן צריך לקחת את רשימת המצרכים בערבון מוגבל ואפשר להוסיף או להשמיט פריטים במידה ואין או יש.
מצרכים:
- בצל – 1 בינוני, קצוץ
- סלרי – 2-3 גבעולים, קצוצים דק
- קישוא – 1 מגורד או חתוך לקוביות
- גזר – 2 יחידות, קלופים וחתוכים
- עגבנייה – 1 קלופה וקצוצה לשדרוג
- עלי סלרי – חופן, קצוצה
- דלעת – כמה שרוצים חתוך לפי הטעם
- תפוח אדמה – כמה שרוצים חתוך לפי הטעם
- מלח ופלפל – לפי הטעם
- מים או ציר ירקות – 8 כוסות
*סידרתי את המצרכים לפי סדר השימוש עבור המתכון, ניתן לשחק עם כמויות לפי העדפות אישיות.
איך מכינים?
הכנות: שוטפים ומקלפים את הירקות שזקוקים לקילוף לפני הכל. לאחר מכן את חיתוך הירקות ניתן לעשות על פי כמות הירקות והסוגים שבחרתם למרק. מומלץ לבחור כמה מרכיבים לקיצוץ וכמה לחיתוך גס או קוביות כדי להוסיף מרקמים שונים ועניין למרק. אני מאוד אוהב לעבוד עם בצל וסלרי קצוצים מאוד בשביל שיכנסו לכל ביס וביס מהמרק מבלי להיות מורגשים. את הקישוא אני אוהב לגרד בפומפיה שיהיה דק ואז הוא מתמוסס לחלוטין במהלך הבישול, כך הוא מוסיף משקל וסמיכות למרק אך ניתן גם לחתוך לפרוסות או קוביות.
טיגון ירקות הבסיס: בסיר רחב, חממו שמן ומוסיפים את הבצל וסלרי קצוצים ונותנים להם כדקה לבד בשמן. לאחר מכן ניתן להוסיף את גזר וקישוא (מגורד או לא) לערבב ולתת להכל להתבשל עוד קצת ביחד על להבה בינונית בסבלנות עד שהבצל או שאר הירקות מתחילים להזהיב ומשחררים ארומה.
הוספת ירקות ותיבול: ניתן להוסיף את עלי הסלרי ועגבניה הקצוצה או מגורדת בשלב הזה לסיר לערבב קלות. לאחר מכן להוסיף את שאר הירקות, תפוח אדמה, דלעת ועוד ירקות אם בא לכם, להוסיף מלח פלפל בנדיבות לפי הצורך ולערבב.
הוספת נוזלים ובישול: מזגו את המים או הציר לסיר, וערבבו היטב כולל בתחתית הסיר כדי להבטיח שכל הירקות מתבשלים בצורה אחידה ושום דבר לא נדבק. הביאו לרתיחה, ואז הנמיכו את החום לנמוך-בינוני כ-40 דקות, או עד שמוכן עם מכסה סגור.
טיפים לשדרוג המרק:
- כרוב לבן – ניתן להוסיף קצוץ בבסיס המרק או חתוך יותר גס לפני הוספת הנוזלים.
- בטטה – ניתן להוסיף בטטה במקום או בנוסף לדלעת.
- שורש פטרוזיליה או סלרי – ניתן להוסיף במקום או בנוסף למרכיבים במרק.
- שום – ניתן להוסיף שיני שום שלמות או כתושות.
- גריסים – כוס קטנה של גריסים תשדרג את הערכים התזונתיים ותוסיף מרקם ייחודי.
- עגבניה: אני יודע שרשמתי אבל היא שדרוג ליצירת טעמים, ניתן להחליף עם כפית רסק אם אין.
- כורכום: ניתן להשתמש להוספת טעמים וצבע למרק.
- חריפות קלה: למי שאוהב טעמים פיקנטיים, בעזרת פלפל צ’ילי קצוץ או שלם למרק.
- תוספות מיוחדות: ניתם להגיש לצד טוסטונים ביתיים מוכנים או קרוטונים.
- שמן זית: זילוף שמן זית על המרק בעת ההגשה יוסיף טעם וארומה למנה.
איך לשמור את המרק?
מרק ירקות נשמר במקרר כ-4 ימים.
בהצלחה ובתיאבון! 🥕🥔🥬
מרקי ירקות שונים להכנה ביתית
מרק גריסים ותפוא | מרק אפונה |
מרק כתום | מרק עדשים |
מרק עגבניות בתנור | מרק בצל |
מרק ירקות | מרק עוף |
מרק סלק (בושרט) | מרק שום |