
פתיתים מוקפצים בסגנון אסייתי
מנה קלה, מהירה ומלאת טעמים אסייתיים שאפשר לשלב בה ירקות ועוף לפי הטעם. מהניסיון האישי שלי המנה מתאימה מאוד לילדים ומאפשרת להם לצרוך כמות נכבד של ירקות בריאים במהלך הארוחה אפילו מבלי להרגיש. כמובן שגם מבוגרים יכולים להנות ממנת מוקפץ טעימה ומזינה לא פחות מאף ילד.
מצרכים:
- 1 כוס פתיתים אפויים מבושלים ומוכנים. (איך להכין פתיתים)
- רצועות עוף במרינדה שהוכן מבעוד מועד. (איך להכין את העוף במרינדה מומלצת)
ירקות שאפשר להוסיף למוקפץ:
- פלפל בכל צבע (עדיף לא ירוק)
- גזר
- קישוא
- אפונה ירוקה
- סלרי
- בצל
- כרוב
הכנת הרוטב למוקפץ:
- 2-3 כפות רוטב סויה
- 1 כף שמן סומסום
- 1 כף שמן צמחי (כגון קנולה/חמניות) לטיגון
- 1 סילאן (לא חובה)
פרופורציות: ברמת העיקרון הפרופורציות יכולות להשתנות לפי טעם אישי. חשוב לזכור שבמהלך הבישול הירקות מתרככים ומתכווצים ולכן לא להיבהל עם המחבת נראה מלא מידי בתחילת התהליך. אני משתדל שבתחילת התהליך יהיו לי בערך פי 2 ירקות מאשר פתיתים (על כוס פתיתים – 2 כוסות ירקות שונים קצוצים).
אופן ההכנה:
חשוב לשים לב שחלק ממרכיבי ההכנות דורשים שימוש בפתיתים אפויים שבושלו מראש (ועורבבו טוב כדי לא להפוך לגוש פתיתים). אם רוצים מנה בשרית אז גם רצועות עוף במרינדה שצלינו על המחבת מראש או אפילו יום לפני.
הכנת הירקות לפני בישול המוקפץ:
כמו תמיד יש צורך לשטוף טוב את הירקות ולתת להם להתייבש לפני החיתוך. מכיוון שאני מכין את המנה עבוד ילדים אני תמיד קוצץ את הירקות הכי דק שאני יכול. דרך זאת מבטיחה שבכל ביס שהילדים יוכלו מהמוקפץ יהיו מספר סוגי ירקות (אם לא כולם) לצד הפתיתים. במידה והמנה עבור מבוגרים ניתן לחתוך בצורות אחרות כמו קוביות גדולות או רצועות לבחירתכם.
הרכבת המנה על מחבת חמה:
חשוב: משך הזמן משתנה לפי עוצמת החום וסוג המחבת ולכן זה יכול לקחת קצת יותר או פחות זמן. פשוט צריך לראות שהירקות מתרככים קצת לפני שממשיכים לשלב הבא.
לאחר שכל הירקות נקצצו ניתן להתחיל בהרכבת המנה על המחבת (אם יש ווק אז עדיף אבל לא חובה). מחממים את המחבת ומוסיפים את הירקות הקצוצים לפי הסדר.
דברים שלוקח להם יותר זמן כמו: בצל, פלפל, גזר, סלרי מכניסים ראשונים ונותנים להם קצת זמן 2-4 דק’ על המחבת מערבבים או מקפיתים מידי פעם. לאחר מכן מוסיפים ירקות כמו כרוב, קישוא, אפונת גינה וכדו.., מערבבים ונותנים עוד 2-4 דק’.
הוספת עוף (אופציונלי):
מי שמעוניין לעשות מוקפץ עם עוף זה השלב להוסיף את העוף למחבת. לוקחים רצועות עוף שהכנו מבעוד מועד וגם אותם פורסים (אבל לחתיכות קצת יותר גדולות מהירקות) לפני שמכניסים למחבת. מערבבים ונותנים לעוף עוד 1-2 דק’ ומוסיפים את הרטבים והטעמים למוקפץ.
תיבול:
לאחר שהוספנו את כל מה שרצינו (חוץ מפתיתים) והתערבות במחבת חמה ומוכנה, מתחילים לבנות את הרוטב. מוסיפים 2-3 כפות סויה, כמה טיפות נדיבות של שמן סומסום (בערך כפית) ומוסיפים גם 2-3 כפות של מים.
יכול להיות שיהיה צורך להוסיף מעט יותר או פחות נוזלים, תלוי בכמות ההכנה (אני תמיד משאיר רבע מהפתיתים שהכנתי בסיר למקרה שמישהו ירצה פתאום פתיתים רגילים). אל תחששו מיותר מדי נוזלים – חלקם יתאדו במהלך ההכנה וחלקם יעטוף או יספג בפתיתים.
נותנים לרוטב להתמזג, לבעבע ולעטוף את כל התוספות שבמחבת ועוברים לשלב הבא.
הוספת הפתיתים:
לאחר שהכל נראה מוכן, מוזגים את הפתיתים לתוך המחבת לפי הכמות הרצויה (כבר כתבתי שאני לא משתמש בכל הכמות שהכנתי). מערבבים את הפתיתים טוב עד שהם מקבלים את צבע הרוטב ומופרדים היטב אחד אחד. שהכל נראה מוכן זה הזמן לכבות את האש להוסיף 1-2 כפות סילאן (או לפי הטעם), לערבב ולהגיש.


רעיונות לשדרוגים:
- עשבי תיבול כמו כוסברה, בצל ירוק, בזיליקום להוספת טעמים.
- ניתן לפזר מעל סומסום לקישוט.
- אפשר להכין את הגרסה הצמחונית ולהגיש לצד העוף.
- נבטים טריים יוסיפו קראנץ מרענן למנה.
- לימון מוסיף המון, ניתן להוסיף בשלב הרוטב מעט לימון לאיזון הטעמים.
איך לשמור על המוקפץ:
ניתן לארוז את המוקפץ לאחר שהתקרר בעזרת כלי בעל קיבולת מתאימה במקרר למשך כ-3 ימים ולחמם לפני ההגשה.
בתיאבון!