Skip to content

איך להכין ציר ירקות קל ומושלם במטבח הביתי

ציר ירקות הוא בסיס נפלא למרקים, רטבים ותבשילים רבים. הוא מכיל טעמים עמוקים אך קלילים, ומהווה פתרון נהדר למי שמעדיף מטבח צמחוני, טבעוני או סתם מחפש מנה קלילה. הציר מוסיף רבדים של טעם ומרכיבים תזונתיים למנה, וכל זה תוך שימוש במרכיבים פשוטים בקלות ועם זמן הכנה קצר.

את ציר הירקות שלי אני אוהב להשאיר ניטרלי יחסית – עשיר בטעם הירקות עצמם אך ללא תיבול, כך שאפשר לשלב אותו במגוון מתכונים מהם הוא יקבל עוד טעמים. הכנת ציר ירקות בבית היא קלה ומהנה, עם אפשרות להתאים את טעמיו למנה הסופית.

מאילו ירקות ניתן להכין ציר

ציר ירקות ניתן להכין ממגוון רחב של ירקות ועשבי תיבול, כשכל ירק תורם את טעמיו המיוחדים. הירקות הנפוצים לציר הם גזר, סלרי, בצל, בטטה, אבל אפשר גם עוד סוגים. ניתן להשתמש בירקות עצמם וניתן להשתמש רק בשאריות או קליפות של ירקות (לאחר שאלו שנשטפו היטב). קראתי שצריך להימנע מירקות כמו כרובית וברוקולי שיכולים להעניק מרירות לציר (לא ניסיתי).

מצרכים להכנת ציר ירקות:

  • גזר 
  • סלרי 
  • בצל
  • מים קרים 

*לגבי הכמויות: ניתן להכין ציר עם מעט או הרבה ירקות, ניתן להוסיף ירקות נוספים על פי הטעם, אין ממש חוקים. כמה שיותר ירקות יותר טעם. 

שלבי הכנת הציר:

הכנות: להכנת ציר ירקות מהירקות עצמם מומלץ לשטוף אותם טוב ולחתוך אותם גס. לא חייבים לקלף אבל אפשר, גם הקליפות מוסיפות טעמים וצבעים לציר הירקות. אם מכינים משאריות וקליפות בלבד אז אין כל כך הכנות אבל אבל חשוב לשטוף את הירקות טוב לפני שמקלפים. 

הכנסת המרכיבים לסיר: מניחים את כל הירקות מהם נכין את הציר בסיר גדול ומכסים אותם במים עד לכ-2-3 ס”מ מעל לגובה הירקות.

בישול הציר: מביאים את הנוזלים שבתוך הסיר לרתיחה ולאחר מכן מורידים את החום לבינוני+ ככה שהנוזלים ימשיכו לבעבע טוב אבל לא כמו ברתיחה. משך הבישול יכול להשתנות לפי עומק הטעמים שאתם מחפשים, ניתן לבלש לציר ירקות כ-15 דק וניתן גם יותר. במידה ויצטבר קצף בציר מכפים אותו החוצה בעזרת כף (בדרך כלל זה לא קורה אבל אני לא יודע איזה עוד ירקות נכנסו לציר שלכם).

סינון הציר: לאחר סיום הבישול מכבים את האש ונותנים לציר להתקרר מעט ולאחר מכן מסננים את הנוזלים. ניתן לסנן בעזרת מסננת או פשוט להוציא את הירקות במידה והדבר אפשרי (תלוי בחיתוך שבחרתם). 

טיפים לעבודה נכונה

  • חימום ראשוני של הירקות (אופציונלי, להעצמת הטעם): אפשר לטגן קלות את הירקות בסיר עם מעט שמן לפני הוספת המים, חימום מרכך את הירקות ומעניק לציר עומק וטעמים נוספים.
  • איזון הטעמים: לקבלת ציר ירקות מאוזן בטעמים כדאי להימנע משימוש בכמות גדולה מדי של ירקות מסוג אחד מסוים.
  • ללא מלח או תבלינים: אין צורך להוסיף אפילו מלח במהלך הכנת הציר, עדיף לתבל את המנה הסופית לפי הטעם.
  • צמצום: אם רוצים ציר מרוכז יותר, אפשר להמשיך לבשל אותו לאחר הסינון על אש נמוכה עד שהוא מצטמצם לכמות הרצויה ( לא לשכוח שהוא ממשיך להצטמצם גם בתהליך הבישול של המנה אליה נוסיף אותו).
  • שורש פטרוזיליה או שורש סלרי: תוספות משדרגות לציר ירקות.
  • לאחר הסינון: במידה והכנתם ציר מירקות ולא רק שאריות או קליפות ניתן להשתמש בהם לאחר הסינון הציר כמרכיבים במנה או לאכילה. 

איך לשמור על הציר

במקרר: אני תמיד מוסיף את הציר למרק ושומר את המרק כ-4 ימים במקרר בכלי אטום עם קיבולת מתאימה.

במקפיא: ניתן להקפיא ציר ולהשתמש בו בעת הצורך, הפשרת ציר יכולה להיות במקרר או אפילו בסיר על חום נמוך מאוד. 

*טיפ – מזוג למגשי קוביות קרח או מיכלים קטנים, לקבלת ציר בכמויות קטנות זמין בכל עת להוספה למנות או רטבים.

בהצלחה ובתיאבון! 🥕🥔🥬


תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 2.5 / 5. מדרגים 2

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

חזרה לעמוד בישולים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה
מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה בעצם, האם יש שוני אמיתי בין השנים או שזה סתם מיתוס בין תרבויות. …
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין היא תוספת ייחודית ומפנקת שמוסיפה …
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים קרוטונים הם נשנוש פריך וממכר שיכול לשדרג כמעט כל מנה – ממרקי חורף …
איך להכין טחינה סלק
איך להכין טחינה סלק בקלות, טיפים לעבודה קלה ומהירה לקבלת טחינה בריאה וטעימה רעיונות לשדרוגים ושמירה בלי הרבה …
איך להכין ציר עוף
איך להכין ציר עוף בבית בקלות, מתכון לציר עוף הכי קל שמשתלב מצויין במרקים עם הסברים על הכנת …
הכנת מרק בתנור
גלו טכניקות ושיטות להכנת מרק בבית בקלות מסוגים שונים, איך להכין מרק בתנור, רעיונות ומתכונים למרקים עם טיפים …
הכנת מרק בסיר
גלו טכניקות ושיטות להכנת מרק בבית בקלות מסוגים שונים, איך להכין מרק בסיר, רעיונות ומתכונים למרקים עם טיפים …
איך להכין מרקים: כל מה שצריך לדעת על מנת חורף חמה ומנחמת
ישנם דרכים רבות להכין מרק מרק הוא אחד המאכלים המחממים, המזינים והפשוטים ביותר להכנה.לצורך הכנת מרק משתמשים בטכניקות …
מרק סלק (בורשט) – צבעוני, עשיר ומחמם
מתכון למרק סלק או בורשט להכנה בבית – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב …
מרק ירקות – קליל, מזין ומלא טעמים
מתכון מושלם למרק ירקות ביתי – קל להכנה, מזין ומלא בטעמים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים להכנת מרק ירקות …
מרק עוף – קלאסי, מחמם ומלא בריאות
מתכון מושלם למרק עוף ביתי – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב ורעיונות לשדרוגים …
מרק בצל – קלאסי, עשיר ומנחם
מתכון מושלם למרק בצל ביתי – עשיר, קרמלי ומלא בטעמים עמוקים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית מחממת …
מרק עדשים – מחמם, עשיר ומלא בטעמים
מתכון מושלם למרק עדשים ביתי – סמיך, עשיר ומלא טעמים מנחמים. שילוב עדשים ותיבול עדין למנה חורפית, מחממת …
מרק אפונה – חורפי, סמיך ומנחם
"מתכון מושלם למרק אפונה ביתי – סמיך, עשיר ומלא בטעמים. אפונה ירוקה עם תיבול מושלם ליצירת מנה חורפית …
מרק עגבניות צלויות בתנור – עשיר, ארומטי ומפנק
מתכון מושלם למרק עגבניות ביתי עשיר, קטיפתי ומלא בטעמי עגבניות עמוקים ומתקתקים. מנה מחממת ומפנקת. רעיונות לשדרוגים בפנים
איך להכין מרק כתום חורפי, מזין ומפנק
מתכון מושלם למרק כתום ביתי – עשיר, סמיך ומלא בטעמים מתקתקים ועדינים. שילוב של ירקות כתומים שהופכים למנה …
מרק גריסים עם תפוחי אדמה וגזר
מתכון מושלם למרק גריסים ביתי – חם, מזין ומלא בטעמים עמוקים. שילוב ירקות שורש, גריסים ותיבול עדין ליצירת …
מרק שום – ארומטי, עשיר ומפתיע
מתכון מושלם למרק שום ביתי – עשיר, מלא בטעמים עמוקים ומחמם. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית לא …
איך להכין רוטב ויניגרט ביתי מושלם לסלטים
מתכון קל לרוטב וינגרט בסיסי שניתן להכין בקלות בבית בעזרת שמן זית, חומץ וחרדל, עם טיפים לעבודה נכונה …
איך להכין אנטיספטי כרובית בתנות
אנטיפסטי היא תוספת ניפלאה לארוחות, גם בריאה, גם משביע ומלאה בערכים תזונתיים לגוף. עד שלא טעמתי אנטיפסטי סלק …