הארטישוק הוא צמח רב שנתי בעל היסטוריה גדולה בעגן הים התיכון, ניתן למצוא אותו בעיקר בחודשי הקור בין נובמבר למאי, הוא מוכר כצמח מאכל יוקרתי ונחשב למעדן
הארטישוק
למרות שהוא דל קלוריות לארטישוק ערכים תזונתיים גבוהים מאוד. לא כל הארטישוק ניתן לאכילה, בגדול אוכלים את הקרקפת של הפריחה שנקטפת לפני שנפתח הפרח. לאחר בישול כאשר תולשים את העלים ניתן לאכול מהקצה של העלה את הארטישוק שנקרע עם העלה עד אשר מסיימים את העלים. לאחר מכן אוכלים את הקרקפת עצמה, הבסיס של הארטישוק לאחר שמוציאם את הקוצים שנמצאים מתחת לעלים אשר מכסים אותה. הטעם של בסיס הארטישוק הוא טעים ביותר ומומלץ, לעיתים ניתן לאכול גם את תוכן הגבעול ניתן עד לשלב מסוים.
חשוב לציין שהארטישוק הוא דל קלוריות ולעיתים אין בו אפילו מספיק קלוריות בשביל לכסות את תהליך העיכול של עצמו. (למי שמנסה להוריד – מומלץ).
שמות נוספים לארטישוק
שמו העברי של הארטישוק הוא קירנס או חרשף, ניתן אפילו למצוא לו אזכורים בספרות חז”ל משם השם חֻרְשָׁף שכנראה הגיע מהשפה הערבית לאחר גלגול מהשפה הספרדית ועוד שם נוסף הוא צ’ינר. מקורו הוא כנראה יווני ואפילו יש עליו מיתוס הקשור לזאוס מלך האלים שיצר אותו מתוך כעס על נערה שעזבה אותו.
איך מכינים ארטישוק
לפני בישול הארטישוק חשוב לשטוף אותו טוב טוב במים זורמים ואפילו להשרות אותו במים עם פלח לימון או לימון סחוט בשביל להוציא את כל הלכלוך והחרקים שמסתתרים בין העלים הסבוכים של הארטישוק. לאחר שעשינו זאת ניתן לבשל את הארטישוק כ-45 במים רותחים עד שהוא מתרכך ואז הוא ניתן לאכילה.
אני תמיד מגיש את הארטישוק לשולחן לצד קערה ריקה בשביל שאריות העלים, לאחר מכן אני מתחיל לאכול את העלים אחד אחרי השני. בכל פעם שנתלש עלה הוא קורע חתיכות מבסיס הארטישוק וזה בעצם מה שאוכלים. כאשר נגמרים העלים ומגיעים לשורש עצמו, יש לנקות את הקוצים אשר מכסים את בסיס הארטישוק עצמו ואז ניתן לאכול את הבסיס כולו כולל חלק מהגבעול.
מי הבישול של הארטישוק
אל תשפכו את המים שבהם בישלתם את הארטישוק לכיור. המים שבהם הושל הארטישוק מלאים בטעם טוב ובערכים תזונתיים גם הם. מומלץ לסנן את המים טוב טוב, אפילו דרך חתיכת בד ולהעבירם לכלי זכוכית והם יכולים להישמר עד כ-4 ימים במקרר. ניתן לשתות את המים כפי שהם, מומלץ לשתות בבוקר על בטן ריקה בכדי לעזור במניעת אבנים בכיס המרה ועוד שלל תופעות שרצוי להימנע מהם. או להוסיפם לבישול מנות שונות. אני אוהב להוסיף את המים לבישול אורז, כך יוצא לי אורז בטעמי ארטישוק משגע.
דרכים נוספות לאכילת ארטישוק
את הארטישוק בדרך כלל אוכלים כפי שהוא לאחר תהליכים שונים, לא ניתן לאכול אותו חי, הוא מופיע בסלטים (לרוב תמצאו אותו בסלטי עגבניות מפונפונים) ועוד. מכינים ארטישוק ממולא, ארטישוק מטוגן ועוד צורות בהם הארטישוק מקבל תפקיד מרכזי במנה.
מתי ניתן להשיג ארטישוק – עונת הארטישוק
את הארטישוק ניתן למצוא לקראת סוף החורף, לפני תחילת האביב ועונתו קצרה יחסית. הם מתחילים להופיע בחנויות בסיבות פברואר ונשארים עד מאי. השנה מצאתי ארטישוקים רק למשך כ-3-4 חודשים שבערך חודש חודשים אחד היו ארטישוקים מאוד יפים. בתחילת העונה הארטישוקים היו בסדר אך לקראת שיא העונה המחיר היה משתלם והארטישוקים היו גדולים בשרניים טעימים ויפים מאוד. בסוף העונה העלים נראים קצת יותר יבשים אך זה מסתדר במהלך הבישול והטעם עדיין מצוין.
Image by rawpixel.com on FreepikImage by 8photo on Freepik