שמירה על ניקיון המטבח טיפים וטריקים
שמירה על סביבת עבודה מסודרת ונקייה במטבח היא הכרחית למען השמירה על טיב המזון ובריאות הסועדים, בנוסף ליתרונות הבריאותיים שמירה על הסדר והניקיון משפרים את יעילות העבודה ומאפשרים להכין יותר אוכל טעים ובריא בפחות זמן ובפחות מאמץ. כניסה למטבח נקי ומסודר בצורה נכונה יכולה לפתוח את התיאבון עוד מלפני שראינו את המנה.
המתקן לייבוש כלים במטבח
שמירה על ניקיון המתקן לייבוש כלים היא חשובה מאוד מכיוון שכל הכלים הנקיים שעברו שטיפה יושבים עליו למשך זמן להתייבש ובמידה והמתקן אינו נקי הם יכולים לגעת בשאריות מזון שעלולות לפתח חיידקים שאח”כ עלולים להגיע עד לפה שלנו.
את המתקן חשוב לנקות אחת לחודש לפחות בעזרת סבון הכלים וכרית הניקוי לכלים (סקוטץ’), יש לשים לב בעיקר לחלק החיצוני התחתון של המתקן ולפינות צרות כמו הצד שמחזיק את הצלחות ותחתית המתקן לייבוש הסכום. כמו כן חשוב לנקות את אמבטיית המתקן לייבוש כלים טוב טוב ולתת להם להתייבש כמו שצריך או לנגב אותם לפני השימוש.
ניקוי אבנית מגש המתקן לייבוש כלים במטבח
מכירים את זה שמצטבר לכם נקודות לבנות על האמבטיה שמחזיקה את המים למתקן לייבוש כלים? בהתחלה יש קצת אך ככול שעובר הזמן מופיעות יותר ויותר נקודות לבנות עד שכל המתקן ניראה כאילו מלוכלך בחומר לבן שלא יורד גם כאשר מנקים טוב טוב עם הסקוץ’ ואפילו עם אקונומיקה. המים מהכלים שמתייבשים מכילים אבנית והיא לא מתאדה ולאחר שהמים מתאדים מהמגש האבנית נצמדת אליו בחוזקה וקשה מאוד להסירה.
מה עושים?
ובכן הדרך הכי טובה להיפטר מהאבנית היא לפזר כמות נדיבה של מלח לימון לכל אורכו ורוחבו של המגש של המתקן לייבוש כלים ולאחר מכן למלא את המגש במים רותחים בעזרת כוס. מיד תוכלו ליראות בועות קטנות שמקורם במלח הלימון וזה הסימן שזה מתחיל לעבוד. צריך לחכות כמה דקות ולאחר מכן ניתן לשטוף את המגש והוא יהיה כמו חדש. כמובן שאם זה לא הספיק יש לחזור על הפעולה שוב.
המיקרוגל
המיקרוגל הוא מכשיר שנמצא ברוב המטבחים הביתיים, ישנם דעות חלוקות לגבי השימוש במיקרוגל והשפעתו על המזון אבל אני לא הולך להכנס לזה, אני משתשמש בו לחמם אוכל מוכן שיצא מהמקרר בלבד, יש שמשתמשים בו גם להפשרות של מוצרים קפואים ויש כאלה שאפילו ממש מבשלים בעזרתו אוכל בשיטות שונות. בגדול מה שמיקרוגל עושה זה לשלוח גל שמזיז את החלקיקים של מוצר המזון שאנו רוצים לחמם וכך המזון מתחמם (לדוגמא, שאנו מחמים מים בסיר הם מתחילים להתחמם וככל שהטמפרטורה עולה החלקיקים שלהם מתחילים לזוז יותר ויותר, המיקרוגל פשוא מזיז את החלקיקים).
נקודות חשובות לנקיון המיקרוגל
המיקרו גל נוטה להתלכלך הרבה, בעיקר כאשר מחמים רטבים וכדומה, הרטבים ניטזים מתוך המיקרו ונדבקים בכל מקום. כאשר לא שמים לב או לא מנקים זאת ישר הלכלוך נוטה להתייבש ויותר קשה להסיר אותו לאחר שהוא מתייבש, לכלוך שיצטבר על הדפנות בתוך המיקרו עלול לפתח חידקים. חשוב לשים לב גם לחלק הפנימי של חלון דלת המיקרוגל בעת הניקיון כי יש נטיה לשכוח אותה.
נקודה חשובה נוספת היא הכפתורים של המיקרו, אנחנו לוחצים עליהם בכל הפעלה ולעיתים עם ידים מלוכלוכות מהבישולים. חשוב לשים לב גם לכפתור פתיחת הדלת של המיקרוגל שנוטה להתלכלך הכי הרבה, הסיבה לכך היא שכל הפעלה של המיקרוגל אנו בעצם משתמשים בו פעמיים.
איך מנקים את המיקרוגל?
במידה ורואים את הלכלוך שנוצר בחלל המיקרוגל לאחר השימוש מומלץ לנגב אותו ישר בעזרת מטלית או אפילו מגבת נייר יבשה והלכלוך אמור לרדת מיד ללא בעיה. כאשר הלכלוך מתיבש אני משתמש בסמרטוט לח או במגבון רב שימושי להסרה של הכתמים. ולאחר מכן מייבש עם מגבת נייר.
המקרר הביתי
המקרר הוא מכשיר חשמלי שנמצא בכל מטבח למעט מקרים נדירים, הוא משמש אותנו לשמירה על המזון לאורך זמן רב יותר תחת טמפרטורה נמוכה שמאיטה את היווצרות החידקים ואף מקפיא מזון לשמירה לאורך זמן רב יותר על ידי הקפאה. מניסיון אישי המקרר הוא המכשיר שאנו מנקים הכי פחות במטבח, אנו נוטים לחשוב שאנו רק מכניסים ומוציאים דברים ואין סיבה שהוא יתלכלך מהר. במציאות המקרר נוטה להתלכך הרבה ועקב הנטיה לא לנקות את המקר על בסיס קבוע ניתן תמיד למצוא בו לכלוכים ולעיתים גם במקומות שקשה לראות. אין צורך לציין שגם כאן שאריות מזון עלולות לפתח חידקים שעלולים לפגוע בנו.
נקודות חשובות לנקיון המקרר הביתי
אתחיל עם דלת המקרר, אותה דלת שאנו פותחים וסוגרים בכל פעם שאנו צריכים להכניס או להוציא משהו מהמקרר. לרוב אנו ניגשים אל ידית הדלת עם ידיים מלוכלות מהבישולים, לכן רוב הסיכויים שידיות דלת המקרר יהיו מלוכלכות עם שומנים ושאריות מזון שעלולות לפתח חידקים שיבואו במגע ישיר עם הידים שלנו בזמן הבישול. ממולץ לנקות את הידיות עם מסיר חידקים בכדי למנוע את היווצרותם על הידיות. בנוסף יש לשים לב לגומיות האיטום וללכלוך שמצטבר עליהם.
המדפים שעל דלת המקרר מאכסנים מוצרים רבים ולעיתים גם תרופות, בטריות ועוד, מוצרים שאנו לא משתמשים בהם על בסיס קבוע ואין בהם תחלופה וגבוה ולכן יכול להווצר שם לכלוך של ממש. כדאי להוציא את כל המוצרים לקנרות לייבש ולהחזיר לאחר מכן.
במקררים בעלי ארגז ירקות בתחתית המקרר מצבר לכלוך רב, ישנם שטיחונים שיעזרו לשמור על הנקיון כמו גם על טריות הפרות וירקות שמניחים בתוך הארגז, כמובן שמתחת לארגז הירקות גם נוטה להצתבר לכלוך וממולצץ להוציא את הארגז לשטיפה ולנקות מתחתיו מידי פעם.
נקודה נוספת שחומקת מהעין היא בדופן הפנימי של המקרר, בסוף המדף מאחורי כל המוצרים מתחבא לכלוך. כדאי מידי פעם להוציא את כל המוצרים מהמדף להעביר סמרטוט.
איך מנקים את המקרר?
מומלץ לנקות את המקרר מייד כאשר רואים לכלוך כלשהו או כאשר משהו נשפך. מעבר לזה ניתן לערוך ביקורת ולנקות בכל פעם לפני שעושים את הקניות לבית ומעמיסים על המקרר כך שהוא יהיה ריק יחסית וקל יותר להוציא ולהחזיר את המוצרים שבתוכו. את הניקיון אני עושה בעזרת סמרטוט לח או מגבון רב שימושי עם חומר מסיר חיידקים ולאחר מכן מייבש בעזרת מגבת נייר.