שימוש יעיל במקפיא יכול לעזור לנו לנהל את מלאי המזון ביעילות, לבשלנים הוא יכול לחסוך זמן ועבודה ולאלו שלא מבשלים המקפיא מאפשר להחזיק ארוחה מוכנה שרק צריך להפשיר ולחמם.
איך להשתמש נכון במקפיא
הקדשתי את העמוד כדי לחלוק מידיעותי והרגלי השימוש האישיים שלי במקפיא הביתי. שימושי המקפיא משתנים מבית לבית ואדם לאדם ולאנשים רבים הרגלי הקפאה שונים שיכולים לגרום לאחרים להרים גבה. תמיד שאתם מתלבטים אם אפשר להקפיא משהו תדעו שכנירה יש מישהו שכבר הקפיא את זה. כדי להנות מהמקפיא יש צורך לתכנן את הארוחה כמה שעות או יום מראש אך גם ניתן למצוא מוצרים קנויים להכנה ישר מהמקפיא לתנור או רטבים מרקים וכדומה.
שימוש נכון במקפיא יכול לחסוך הרבה מאוד זמן, עבודה וכסף. החל מהזמן שאנו מבלים בהליכה לחנות והכנת אוכל במטבח ועד לכסף שאפשר לחסוך על ארוחות שחיכו במקפיא במקום להתקלקל במקרר. גם כאשר מקפיאים מזון לא כדאי פשוט לזרוק אותו בתוך המקפיא, ישנם כמה שלבים שצריך לבצע כדי להפיק את המירב מהמקפיא הביתי שלכם. מזון קפוא יהיה לרוב בלתי ניתן להפרדה בזמן שהוא קפוא. לכן לעיתים יש צורך לחלק את המזון טרם הכנסתו למקפיא כדי שנוכל להפשיר רק כמה שאנו צריכים. הפשרה נכונה של מוצרים קפואים יכולה לעזור לנו להנות ממוצר בעל איכות זהה כמעט לחלוטין מלפני שהקפאנו אותו.
שלבים לשימוש נכון במקפיא
⬅️ הכנת מוצרי מזון לפני הכנסה למקפיא
⬅️ הפשרה נכונה
*קישורים פנימיים לכותרות
הכנת מוצרי מזון לפני הקפאה
כאשר מכניסים מוצר טרי או מבושל למקפיא בעצם משנים את מצב הצבירה שלו למצב צבירה קפוא, קרח. מוצרים קפואים נוטים להידבק אחד לשני ולעיתים ממש קשה להפריד אותם, לכן כדאי לחלק למנות לפי כמות את אשר אנו מקפיאים לפני הכניסה למקפיא. לא נעים להוציא משהו קפוא מהמקפיא ולנסות לחתוך כמה שאנחנו צריכים או להפשיר רק חלק בכל מיני שיטות יצירתיות שיפגעו במוצר ובטעם. הפרדה למנות טרם ההקפאה תאפשר לנו לשלוט בכמות אותה אנו רוצים להפשיר בקלות ותאפשר לנו להנות מהפשרה איכותית ואוכל טעים יותר.
כאשר אנו קונים מוצרים קפואים מומלץ להכניס אותם למקפיא כמה שיותר מהר כדי למנוע מצב של הידבקות. בדרך הביתה המוצרים הקפואים מתחילים להפשיר ואז להגיר נוזלים. כניסה למקפיא לאחר הפשרה קלה תגרום למוצרים להידבק כאשר יקפאו שוב ותקשה על השימוש בהם.
הקפאה
לאחר שחילקנו את המנות מומלץ להניח אותם בתוך כלי פלסטיק ולא לזרוק אותם סתם בתוך המקפיא. מומלץ לשמור סוגי מזון שונים בנפרד כל אחד בתוך כלי, לדוגמא קופסא עם שקיות פסטה מבושלת, קופסא לחלקי עופות שונים, קופסא לבשר ועוד… בצורה זאת נוכל לעקוב אחר מלאי המקפיא בקלות ונשמור על המזון בצורה יותר טובה.
ניתן להקפיא מלא דברים (אם לא את כל הדברים), צרפתי כמה רעיונות להקפאת מוצרים שונים במטבח שלי. יש עוד מלא מוצרים זה שלא התייחסתי לאיזה מוצר לא אומר שאי אפשר להקפיא אותו.
הקפאה של מזון לפי סוגים
⬅️ הקפאת עוף/בשר/דגים | ⬅️ הקפאת מרקים |
⬅️ הקפאת לחמים פיתות ועוד | ⬅️ הקפאת אוכל מבושל |
⬅️ הקפאת פסטה | |
⬅️ הקפאת רטבים | ⬅️ לכל הסוגים |
הפשרה של מוצרים קפואים
הפשרה של מוצרים קפואים היא החלק הכי חשוב לעבודה יעילה עם מקפיא. בדיוק כמו שהמוצרים לא קופאים בשניה שאנחנו מכניסים אותם למקפיא הם גם לא מפשירים איך שאנחנו מוציאים אותם משם וזה יכול לקחת זמן. כדי להנות ממוצר באיכות הכי קרובה לאיכות שהיתה לו לפני ההקפאה צריך לתת לו זמן להפשיר בקצב הנכון.
לרוב אני מבצע את ההפשרה בתוך המקרר למשך זמן של 12-24 שעות. מומלץ שהמוצר שאנו מפשירים יגיע להפשרה מלאה בזמן שהוא במקרר לפני תחילת השימוש בו. ככל שאנו מפשירים מוצר גדול יותר/כבד יותר יקח לו יותר זמן להפשיר. חלוקה למנות וסידור נכון של המוצרים לפני ההקפאה יכול לקצר את זמן ההפשרה. אסור להקפיא מוצרים שוב לאחר הפשרתם.
הפשרת מוצרי מזון במקרר תאפשר לו לעבור את תהליך ההפשרה בצורה אחידה לכל אורכו, בניגוד למוצרי מזון שהופשרו בטמפ’ חדר ועלולים להיות מופשרים מבחוץ בשעה שבפנים מרכזם עדיין קפוא. כאשר מוצר מזון מופשר, החיידקים שהיו קפואים בתוכו מופשרים גם הם ומתחילים שוב לעבוד. חיידקים אוהבים בעיקר טמפ’ חדר ולכן בהפשרה מחוץ למקרר הם עלולים להתחיל לעבוד עוד לפני שנסיים את ההפשרה.
ישנם מוצרי מזון שניתן להוציא מהמקפיא ולעבוד איתם ישר ללא הפשרה, קפואים המתאימים לאפיה בתנור כמו פיצות ומאפים שונים. ישנם מקרים ודרכים בהם גם מוצרי מזון קפואים כמו ירקות מבושלים לתבשיל או חליטה, לחמים, רטבים ומרקים ניתנים לעבודה מבלי להפשיר.
הפשרת מזון לפי סוגים
⬅️ הפשרת עוף/בשר/דגים | ⬅️ מרקים מבושלים |
⬅️ הפשרה של לחמים פיתות ועוד. | ⬅️ אוכל מבושל |
⬅️ הפשרת פסטה | |
⬅️ הפשרת רטבים | ⬅️ לכל הסוגים |