תפוח האדמה הוא מוצר בסיסי בתזונה של בני האדם עד כדי כך שהוא לוקח תפקיד חשוב בביטחון התזונתי העולמי והוא מדורג במקום הרביעי בעולם ברשימת הגידולים הנצרכים ביותר אחרי אורז, חיטה ותירס.
תפוח אדמה
למרות שלרוב נהוג לחשוב שתפוח אדמה הוא שורש, הוא בעצם גבעול תת קרקעי המשמש למאכל. יש כ-5,000 זנים של תפוחי אדמה בעולם ובני האדם מגדלים אותם כבר מאות שנים ומשתמשים בהם בתעשיות שונות ולא רק למאכל. תפוחי אדמה משמשים גם בתעשיית התרופות וגם אוכל במשקים של בעלי חיים. אם תרצו לקרוא עוד על תפוחי אדמה בכללי תעבור לוויקיפדיה בקישור הזה.
קישורים בתוך הכתבה:
איך להכין תפוח אדמה לאכילה
ישנם דרכים רבות בהם ניתן להכין תפוחי אדמה לאכילה אך לא אוכלים אותו כשהוא חי במלי שעבר תהליך כלשהו לפני. ניתן לבשל לאפות לטגן לאדות ובשלל דרכים ושיטות שפותחו עם השנים הרבות בהן אנו צורכים תפוחי אדמה.
אכילת תפוח אדמה טרי חי
חשוב לציין שמומלץ לשמור על תפוח אדמה חי לאחר הקילוף בתוך מים כדי למנוע את השחרתו המתרחשת זמן קצר לאחר הקילוף, אך לא ניתן לאכול את תפוח האדמה כשהוא חי או לפני שהוא עבר תהליך בישול כלשהוא.
יש שאומרים שתפוח אדמה חי טוב למערכת העיכול ו/או השניים אבל אין לי באמת מידע לגבי זה רק קראתי זאת בפורומים באינטרנט. מה שכן חשוב לדעת זה שתפוח אדמה שספג הרבה קרני שמש מתחיל לפתח סלונין ואז הוא נהיה מסוכן ממש, הסימן שיעזור לכם לזהות זאת הוא שתפוח אדמה נהיה ירוק. לכן במידה ואתם רואים תפוח אדמה ירוק אל תקחו סיכון אל תאכלו אותו וזרקו אותו לפח. במקרה כזה אפיה או בישול לא יעזרו כדי להרוס את הסלונים אלא רק טיגון בשמן עמוק, אבל לא נראה לי ששווה לקחת את הסיכון.
בישול תפוח אדמה במים רותחים
בישול של תפוח אדמה במים בדרך כלל קורה כשמכינים פירה אבל לא רק. כשאני מכין פירה אני דואג לחתוך את תפוח האדמה לקוביות קטנות בשביל שהבישול יקח פחות זמן, אך ניתן לבשל אות גם כשהוא שלם, זה פשוט יקח יותר זמן.
כדי לדעת אם התפוח אדמה מוכן אני נועץ קיסם ומרגיש עם הקיסם חודר בקלות עד למרכזו. אם אני מרגיש שהתפוח אדמה קשה אני משאיר אותו עוד לבישול אם הקיסם נכנס בקלות אני יודע שהוא מוכן לאכילה.
במידה ואני חותך את התפוח אדמה לקוביות אני מקלף אותו עוד לפני שאני חותך אך בבישול של תפו”א שלם ניתן להשאיר את הקליפה ולהוריד בקלות לאחר הבישול, ניתן גם לקלף, כל אחד והעדפותיו.
אפיית תפוח אדמה בתנור
תפוח אדמה אפוי בתנו זה אחד המאכלים הקלאסיים הקיימים בעולם. המרקם של התנור שונה מזה של הבישול ויהיה טיפה יותר יבש וצמיגי. במידה ואני מכין את תפוח האדמה של בתנור עם הקליפה אני דואג לשטוף אותו טוב טוב לפני הכניסה לתנור מכל האדמה ושאריות לכלוך או ריסוס מכיוון שניתן לאכול אותו עם הקליפה. במידה ומקלפים את הקליפה לפני התנור אז ממש טעם לשטוף.
לרוב אני חותך את התפו”א לפלחים לא עבים מידי לאורכו. לאחר מכן אני מערבב אותם בקערה עם מלח, פלפל, שמן בישול ושמן זית לפני שאני מסדר בתבנית עם נייר אפיה. ניתן גם להוסיף עשבי תיבול כמו טימין, רוזמרין, שמיר או לתבל בשום שהולך מצויין עם תפו”א.
אפשר להכניס את הפלחים לתנור בחום של 180 מעלות ל 45-60 דק’ (תלוי בגודל הפלחים או אם התנור היה חם או לא). כמובן שניתן גם לאפות אותו כשהוא חתוך לקוביות טבעות או כל צורת חיתוך אחרת או עובי שתרצו. צורות חיתוך שונות עלולות לקצר או להאריך את משך האפיה בתנור, לכן כדאי לבדוק את מידת העשיה במהלך האפייה.
גם כאן ניתן לבדוק את מידת העשיה על ידי החדרת קיסם. מכיוון שהתפו”א פרוס ניתן לראות על פי הצבע מתי הוא מתחיל להיות מוכן ואפילו אפשר לקחת חתיכה קטנה ולטעום אם לא בטוחים. אני תמיד נותן לתפוח אדמה מספר דקות לאחר היציאה מהתנור ועד האכילה בשביל לתת לחום להתפזר ולתפו”א להתייצב קצת.
אפיית תפוח אדמה בתנור עם נייר כסף
אם תפוח אדמה אפוי הוא אחד המאכלים הקלאסיים אז תפוח אדמה אפוי בתוך רדיד אלומיניום הוא הכי קלאסי שיש. פשוט לקחת תפו”א שלם ולעטוף אותו בעזרת נייר כסף (רצוי עם הצד המבריק בפנים). לאחר מכן להכניס לתנור או למדורה או לכל מקור חום אחר שיש לכם זמין. נייר כסף עוזר לתפוח אדמה לשמור על הנוזלים שבתוכו ככה שיצא תפוח אדמה עסיסי יותר מזה שבישלתם במים אך עם הטעם של התנור.
גם פה מומלץ לבדוק את מידת העשיה בעזרת קיסם מעץ באותה השיטה. ניתן לאכול עם הקליפה אך במידה ואתם לא מעוניינים בקליפה מכל סיבה שהיא אפשר להוריד אותה בקלות לאחר שהתפוח אדמה מתקרר.
תפוח אדמה מטוגן
או בשמו השני צ’יפס הוא מאכל ידוע בפני עצמו. בכל העולם אוכלים צ’יפס ויש שיטות מרובות להכנת צ’יפס, החל מטיגון כפול בטמפרטורות שונות ועד לבישול, הקפאה לפני הטיגון ויש גם שאופים אותו ולפני. שיטות שונות המזוהות עם מדינות ועדות שונות בנוגע לצ’יפס.
דרך נוספת לאכול תפוח אדמה מטוגן היא לביבה. לוקחים תפוח אדמה מגורד מוסיפים לו קמח וביצים ומטגנים לביבות טעימות בתוך השמן.
דברים שאפשר להכין עם תפוח אדמה:
ניוקי
לביבות
פירה
ציפס
גרטן
פאי רועים