שום הוא למעשה פקעת ממשפחת הנרקיסים המשמש בעיקר לתיבול אך הוא גם בעל תכונות רפואיות רבות, אתם לא תאמינו איך השום יכול להועיל לגוף שלכם. בגלל הטעם או בגלל הבריאות כתבתי את הדרכים בהם ניתן ומומלץ לצרוך את השום.
שום
יש שאומרים שהוא האנטיביוטיקה הטבעית, שהוא שורף שומנים לא טובים עוזר לפתח את המוח משמיד חיידקים ומה לא, יש אפילו המאמינים שהשום מגרש רוחות רפאים וטוב נגד עין הרע. השום משמש כתבלין נפוץ מאוד בעולם כולו וגם בישראל, טעמו משתלב נפלא עם מנות רבות ומוסיף עניין וטעם. ניתן לצרוך אותו בצורות רבות ובכולם מלבד הטעם ישנו גם היתרון הבריאותי כאשר אנו מקבלים את הערכים התזונתיים של השום.
שום מיובש
בשוק ניתן למצוא שני סוגים עיקריים של שום, השום היבש שמגיע לרוב מייבוא או מיובש לפני הפצתו, לשום הזה חיי מדף ארוכים יחסית, הטעם של השום נשמר כמו גם הערכים התזונתיים והבריאותיים.
שום טרי
לעומתו עם תחילת האביב ניתן למצוא את השום הטרי אותו ניתן לאכול אותו כפי שהוא ולא צריך לחכות שיתייבש. את השום הטרי ניתן לשמור לאורך זמן רב יותר ואפשר לייבש אותו בשמש. נהוג לקשור את השום בעזרת הגבעולים ולתלות אותו ליבוש, יש שאומרים שזה גם מרחיק עין הרע.
דרכים לאכילת שום
ישנם דרכים רבות בהם ניתן להכין את השום לאכילה ובעיקר אוכלים אותו כשהוא חי מבלי שעבר תהליך כלשהו מלבד קטישה או קיצוץ. אבל את השום ניתן לבשל לאפות לטגן ולהכין בשלל דרכים ושיטות שפותחו במהלך השנים. אפילו בתקופתנו מתכוני שום חדשים כמו שום שחור תופסים תאוצה והופכים לטרנדים עולמיים בין רגע.
אכילת שום טרי חי
את השום היבש וגם את הטרי ניתן ומומלץ לאכול חי. מי שבחייו אכל שן שום שלמה יודע כמה חזקים הטעמים והחריפות ומה הם תופעות הלוואי של אכילת שן שום טריה שלמה. הריח והטעם שלו יכולים להישאר איתכם כמה ימים לאחר האכילה.
במידה ועובדים עם שום יבש צריך לשים לב שלא התחיל לצמוח גבעול בתוך שן השום. טעם הגבעול הוא מריר והוא מעיד על משך הזמן הרב שהשום ישב אצלכם או בחנות. מומלץ לבחור שן שום אחרת, או שניתן לפרוס את השום לרוחבו, להוציא את הגבעול ולאחר מכן לכתוש.
שום כתוש
ניתן לכתוש שום בעזרת פומפיה/מגרדת בחורים הקטנים, יש אפילו כותשים שום ידניים המיועדים במיוחד בשביל למטרה זאת. ניתן גם לעשות זאת בעזרת מג’ימיקס או בלנדר מוט, אך בשביל שזה יעבוד תצטרכו לכתוש כמויות יותר גדולות של שום. במידה ואתם צריכים רק שן שום אחת אז מגרדת זה יותר ממספיק. לאחר הכתישה השום נוטה לשנות את צבעו, בכדי האט את התהליך ולשמור את השום טרי מומלץ לכסות אותו בשמן רגיל או שמן זית וזה ישמור עליו.
שום פרוס
ניתן לפרוס את השום לפרוסות דקות מאוד בעזרת סכין. שימוש נכון בסכין יכול לגרום לכך שתקבלו פרוסות כל כך דקות שהם יראו לכם כמעט שקופות. פרוסות אלו מצוינות לתיבול סלטים כפי שהם אך גם ניתן להשתמש בהם לרטבים, תבשילים וכדומה.
שום קצוץ
את האמת שאם אתם צריכים שום קצוץ ואין לכם יכולות חיתוך מדהימות, שימוש במגרדת או בכותש שום יעשו את אותה העבודה ביתר קלות ופחות זמן ולכלוך.
בישול שום במים רותחים
בישול של שום במים רותחים גורם לשום להתרכך ולאחר מכן גם להתפרק אם לא נעצור את הבישול. יצא לי לבשל שום רק להכנת מרק שום טעים, אמנם לא השתמשתי במים רגילים אלא בציר ירקות שסונן ולאחריו בושל בהם השום.
כדי לדעת אם השום מוכן יש צורך לבדוק אם הוא התרכך, ניתן לעשות זאת בעזרת קיסם או להוציא שן שום ולבדוק על צלחת או קרש חיתוך בנפרד.
מומלץ לבשל את שיניי השום שלמות בשביל כדי שיהיה ניתן לסנן בקלות ממי הבישול. משך הבישול עד להתרככות השום הוא קצר 15-20 דק בערך תלוי בטמפ’ ולכן כדי להשגיח על מידת העשיה.
אפיית שום בתנור
אין פעם שאני עושה אנטיפסטי או ירקות צלויים בתנור ולא זורק ראש שום שלם או פרוס לחצי פנימה. אפיה קצרה בתנו ושיני השום ממש מתות לקפוץ מתוך קליפתו אל תוך הפה.
ניתן לאפות את השום בתנור בהרבה דרכים, גם כשיניי שום נקיים או ביחד עם קליפתו. ניתן לאפותו לבד או להוסיף ירקות אחרים, הכל תלוי במה שאתם רוצים להכין.
משך הזמן האפיה של השום הוא לא ארוך, תלוי במיקום ובחום התנור. אפיה של 180 מעלות צלזיוס במשך 15-20 דק’ תגרום לשום להיות טעים ומוכן לאכילה, מומלץ לבדוק שהשום התרכך לפני שאוכלים. בישול יתר ייבש את השום ולא ישאיר לכם יותר מדי מה לאכול ולכן חשוב לשים לב. מומלץ להשתמש בשום טרי שלא הספיק לפתח גבעולים שיהרסו את מרקמו.
אפיית שום מנטרלת חלק מתופעות הלוואי של השום כמו ריח וטעם חריף והופכת את טעמו ליותר קליל ונעים לאכילה.
שום מטוגן
ניתן לטגן את שיני השום במגוון דרכים, הידוע מבינהם היא בשמן עמוק בבישול איטי מה שיהפוך את השום לקונפי רך וטעים. טיגון השום בשמן ארוך מנטרל את תופעות הלוואי של הריח והטעם שנשאר, כמו כן מרכך את החריפות ומוציא טעמים שלא חלמתם עליהם מהשום עצמו. פתאום לאכול 10-15 שיני שום זה לא מספיק והגוף יכול ליהנות מכל היתרונות שיש לשום מלבד ליתרון הברור של הטעם והמרקם החלומי של הקונפי.
ניתן גם לטגן שום קצוץ, פרוס או קצוץ בשלבים שונים של בישול במנות אחרות. יש תורות שלמות לגבי איזה סוג טעם אתם רוצים להוציא מהשום ובאיזה שלב יש להכניס אותו למנה.
דברים שאפשר להכין עם שום:
פרחי שום בתנור
טחינה שום