Skip to content

הארטישוק הוא צמח רב שנתי בעל היסטוריה גדולה בעגן הים התיכון, ניתן למצוא אותו בעיקר בחודשי הקור בין נובמבר למאי, הוא מוכר כצמח מאכל יוקרתי ונחשב למעדן

הארטישוק

למרות שהוא דל קלוריות לארטישוק ערכים תזונתיים גבוהים מאוד. לא כל הארטישוק ניתן לאכילה, בגדול אוכלים את הקרקפת של הפריחה שנקטפת לפני שנפתח הפרח. לאחר בישול כאשר תולשים את העלים ניתן לאכול מהקצה של העלה את הארטישוק שנקרע עם העלה עד אשר מסיימים את העלים. לאחר מכן אוכלים את הקרקפת עצמה, הבסיס של הארטישוק לאחר שמוציאם את הקוצים שנמצאים מתחת לעלים אשר מכסים אותה. הטעם של בסיס הארטישוק הוא טעים ביותר ומומלץ, לעיתים ניתן לאכול גם את תוכן הגבעול ניתן עד לשלב מסוים.  

חשוב לציין שהארטישוק הוא דל קלוריות ולעיתים אין בו אפילו מספיק קלוריות בשביל לכסות את תהליך העיכול של עצמו. (למי שמנסה להוריד – מומלץ).

שמות נוספים לארטישוק

שמו העברי של הארטישוק הוא קירנס או חרשף, ניתן אפילו למצוא לו אזכורים בספרות חז”ל משם השם חֻרְשָׁף שכנראה הגיע מהשפה הערבית לאחר גלגול מהשפה הספרדית ועוד שם נוסף הוא צ’ינר. מקורו הוא כנראה יווני ואפילו יש עליו מיתוס הקשור לזאוס מלך האלים שיצר אותו מתוך כעס על נערה שעזבה אותו. 

איך מכינים ארטישוק

לפני בישול הארטישוק חשוב לשטוף אותו טוב טוב במים זורמים ואפילו להשרות אותו במים עם פלח לימון או לימון סחוט בשביל להוציא את כל הלכלוך והחרקים שמסתתרים בין העלים הסבוכים של הארטישוק. לאחר שעשינו זאת ניתן לבשל את הארטישוק כ-45 במים רותחים עד שהוא מתרכך ואז הוא ניתן לאכילה. 

אני תמיד מגיש את הארטישוק לשולחן לצד קערה ריקה בשביל שאריות העלים, לאחר מכן אני מתחיל לאכול את העלים אחד אחרי השני. בכל פעם שנתלש עלה הוא קורע חתיכות מבסיס הארטישוק וזה בעצם מה שאוכלים. כאשר נגמרים העלים ומגיעים לשורש עצמו, יש לנקות את הקוצים אשר מכסים את בסיס הארטישוק עצמו ואז ניתן לאכול את הבסיס כולו כולל חלק מהגבעול.

מי הבישול של הארטישוק

אל תשפכו את המים שבהם בישלתם את הארטישוק לכיור. המים שבהם הושל הארטישוק מלאים בטעם טוב ובערכים תזונתיים גם הם. מומלץ לסנן את המים טוב טוב, אפילו דרך חתיכת בד ולהעבירם לכלי זכוכית והם יכולים להישמר עד כ-4 ימים במקרר. ניתן לשתות את המים כפי שהם, מומלץ לשתות בבוקר על בטן ריקה בכדי לעזור במניעת אבנים בכיס המרה ועוד שלל תופעות שרצוי להימנע מהם. או להוסיפם לבישול מנות שונות. אני אוהב להוסיף את המים לבישול אורז, כך יוצא לי אורז בטעמי ארטישוק משגע.

דרכים נוספות לאכילת ארטישוק

את הארטישוק בדרך כלל אוכלים כפי שהוא לאחר תהליכים שונים, לא ניתן לאכול אותו חי, הוא מופיע בסלטים (לרוב תמצאו אותו בסלטי עגבניות מפונפונים) ועוד. מכינים ארטישוק ממולא, ארטישוק מטוגן ועוד צורות בהם הארטישוק מקבל תפקיד מרכזי במנה.

מתי ניתן להשיג ארטישוק – עונת הארטישוק

את הארטישוק ניתן למצוא לקראת סוף החורף, לפני תחילת האביב ועונתו קצרה יחסית. הם מתחילים להופיע בחנויות בסיבות פברואר ונשארים עד מאי. השנה מצאתי ארטישוקים רק למשך כ-3-4 חודשים שבערך חודש חודשים אחד היו ארטישוקים מאוד יפים. בתחילת העונה הארטישוקים היו בסדר אך לקראת שיא העונה המחיר היה משתלם והארטישוקים היו גדולים בשרניים טעימים ויפים מאוד. בסוף העונה העלים נראים קצת יותר יבשים אך זה מסתדר במהלך הבישול והטעם עדיין מצוין.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by 8photo on Freepik

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 0 / 5. מדרגים 0

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה
מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה בעצם, האם יש שוני אמיתי בין השנים או שזה סתם מיתוס בין תרבויות. …
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית
איך להכין ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין בבית ריבת עגבניות שרי עם רוזמרין היא תוספת ייחודית ומפנקת שמוסיפה …
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים
איך להכין קרוטונים ביתיים מושלמים קרוטונים הם נשנוש פריך וממכר שיכול לשדרג כמעט כל מנה – ממרקי חורף …
איך להכין טחינה סלק
איך להכין טחינה סלק בקלות, טיפים לעבודה קלה ומהירה לקבלת טחינה בריאה וטעימה רעיונות לשדרוגים ושמירה בלי הרבה …
איך להכין ציר ירקות בבית
איך להכין ציר ירקות בבית בקלות, מתכון לציר עוף הכי קל שמשתלב מצויין במרקים עם הסברים על הכנת …
איך להכין ציר עוף
איך להכין ציר עוף בבית בקלות, מתכון לציר עוף הכי קל שמשתלב מצויין במרקים עם הסברים על הכנת …
הכנת מרק בתנור
גלו טכניקות ושיטות להכנת מרק בבית בקלות מסוגים שונים, איך להכין מרק בתנור, רעיונות ומתכונים למרקים עם טיפים …
הכנת מרק בסיר
גלו טכניקות ושיטות להכנת מרק בבית בקלות מסוגים שונים, איך להכין מרק בסיר, רעיונות ומתכונים למרקים עם טיפים …
איך להכין מרקים: כל מה שצריך לדעת על מנת חורף חמה ומנחמת
ישנם דרכים רבות להכין מרק מרק הוא אחד המאכלים המחממים, המזינים והפשוטים ביותר להכנה.לצורך הכנת מרק משתמשים בטכניקות …
מרק סלק (בורשט) – צבעוני, עשיר ומחמם
מתכון למרק סלק או בורשט להכנה בבית – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב …
מרק ירקות – קליל, מזין ומלא טעמים
מתכון מושלם למרק ירקות ביתי – קל להכנה, מזין ומלא בטעמים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים להכנת מרק ירקות …
מרק עוף – קלאסי, מחמם ומלא בריאות
מתכון מושלם למרק עוף ביתי – טעים, בריא, עשיר ומלא בטעמים. איך להכין שלב אחרי שלב ורעיונות לשדרוגים …
מרק בצל – קלאסי, עשיר ומנחם
מתכון מושלם למרק בצל ביתי – עשיר, קרמלי ומלא בטעמים עמוקים. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית מחממת …
מרק עדשים – מחמם, עשיר ומלא בטעמים
מתכון מושלם למרק עדשים ביתי – סמיך, עשיר ומלא טעמים מנחמים. שילוב עדשים ותיבול עדין למנה חורפית, מחממת …
מרק אפונה – חורפי, סמיך ומנחם
"מתכון מושלם למרק אפונה ביתי – סמיך, עשיר ומלא בטעמים. אפונה ירוקה עם תיבול מושלם ליצירת מנה חורפית …
מרק עגבניות צלויות בתנור – עשיר, ארומטי ומפנק
מתכון מושלם למרק עגבניות ביתי עשיר, קטיפתי ומלא בטעמי עגבניות עמוקים ומתקתקים. מנה מחממת ומפנקת. רעיונות לשדרוגים בפנים
איך להכין מרק כתום חורפי, מזין ומפנק
מתכון מושלם למרק כתום ביתי – עשיר, סמיך ומלא בטעמים מתקתקים ועדינים. שילוב של ירקות כתומים שהופכים למנה …
מרק גריסים עם תפוחי אדמה וגזר
מתכון מושלם למרק גריסים ביתי – חם, מזין ומלא בטעמים עמוקים. שילוב ירקות שורש, גריסים ותיבול עדין ליצירת …
מרק שום – ארומטי, עשיר ומפתיע
מתכון מושלם למרק שום ביתי – עשיר, מלא בטעמים עמוקים ומחמם. איך להכין ורעיונות לשדרוגים למנה חורפית לא …
איך להכין רוטב ויניגרט ביתי מושלם לסלטים
מתכון קל לרוטב וינגרט בסיסי שניתן להכין בקלות בבית בעזרת שמן זית, חומץ וחרדל, עם טיפים לעבודה נכונה …

חזרה לעמוד בישולים