Skip to content

איך להכין ציר ירקות קל ומושלם במטבח הביתי

ציר ירקות הוא בסיס נפלא למרקים, רטבים ותבשילים רבים. הוא מכיל טעמים עמוקים אך קלילים, ומהווה פתרון נהדר למי שמעדיף מטבח צמחוני, טבעוני או סתם מחפש מנה קלילה. הציר מוסיף רבדים של טעם ומרכיבים תזונתיים למנה, וכל זה תוך שימוש במרכיבים פשוטים בקלות ועם זמן הכנה קצר.

את ציר הירקות שלי אני אוהב להשאיר ניטרלי יחסית – עשיר בטעם הירקות עצמם אך ללא תיבול, כך שאפשר לשלב אותו במגוון מתכונים מהם הוא יקבל עוד טעמים. הכנת ציר ירקות בבית היא קלה ומהנה, עם אפשרות להתאים את טעמיו למנה הסופית.

מאילו ירקות ניתן להכין ציר

ציר ירקות ניתן להכין ממגוון רחב של ירקות ועשבי תיבול, כשכל ירק תורם את טעמיו המיוחדים. הירקות הנפוצים לציר הם גזר, סלרי, בצל, בטטה, אבל אפשר גם עוד סוגים. ניתן להשתמש בירקות עצמם וניתן להשתמש רק בשאריות או קליפות של ירקות (לאחר שאלו שנשטפו היטב). קראתי שצריך להימנע מירקות כמו כרובית וברוקולי שיכולים להעניק מרירות לציר (לא ניסיתי).

מצרכים להכנת ציר ירקות:

  • גזר 
  • סלרי 
  • בצל
  • מים קרים 

*לגבי הכמויות: ניתן להכין ציר עם מעט או הרבה ירקות, ניתן להוסיף ירקות נוספים על פי הטעם, אין ממש חוקים. כמה שיותר ירקות יותר טעם. 

שלבי הכנת הציר:

הכנות: להכנת ציר ירקות מהירקות עצמם מומלץ לשטוף אותם טוב ולחתוך אותם גס. לא חייבים לקלף אבל אפשר, גם הקליפות מוסיפות טעמים וצבעים לציר הירקות. אם מכינים משאריות וקליפות בלבד אז אין כל כך הכנות אבל אבל חשוב לשטוף את הירקות טוב לפני שמקלפים. 

הכנסת המרכיבים לסיר: מניחים את כל הירקות מהם נכין את הציר בסיר גדול ומכסים אותם במים עד לכ-2-3 ס”מ מעל לגובה הירקות.

בישול הציר: מביאים את הנוזלים שבתוך הסיר לרתיחה ולאחר מכן מורידים את החום לבינוני+ ככה שהנוזלים ימשיכו לבעבע טוב אבל לא כמו ברתיחה. משך הבישול יכול להשתנות לפי עומק הטעמים שאתם מחפשים, ניתן לבלש לציר ירקות כ-15 דק וניתן גם יותר. במידה ויצטבר קצף בציר מכפים אותו החוצה בעזרת כף (בדרך כלל זה לא קורה אבל אני לא יודע איזה עוד ירקות נכנסו לציר שלכם).

סינון הציר: לאחר סיום הבישול מכבים את האש ונותנים לציר להתקרר מעט ולאחר מכן מסננים את הנוזלים. ניתן לסנן בעזרת מסננת או פשוט להוציא את הירקות במידה והדבר אפשרי (תלוי בחיתוך שבחרתם). 

טיפים לעבודה נכונה

  • חימום ראשוני של הירקות (אופציונלי, להעצמת הטעם): אפשר לטגן קלות את הירקות בסיר עם מעט שמן לפני הוספת המים, חימום מרכך את הירקות ומעניק לציר עומק וטעמים נוספים.
  • איזון הטעמים: לקבלת ציר ירקות מאוזן בטעמים כדאי להימנע משימוש בכמות גדולה מדי של ירקות מסוג אחד מסוים.
  • ללא מלח או תבלינים: אין צורך להוסיף אפילו מלח במהלך הכנת הציר, עדיף לתבל את המנה הסופית לפי הטעם.
  • צמצום: אם רוצים ציר מרוכז יותר, אפשר להמשיך לבשל אותו לאחר הסינון על אש נמוכה עד שהוא מצטמצם לכמות הרצויה ( לא לשכוח שהוא ממשיך להצטמצם גם בתהליך הבישול של המנה אליה נוסיף אותו).
  • שורש פטרוזיליה או שורש סלרי: תוספות משדרגות לציר ירקות.
  • לאחר הסינון: במידה והכנתם ציר מירקות ולא רק שאריות או קליפות ניתן להשתמש בהם לאחר הסינון הציר כמרכיבים במנה או לאכילה. 

איך לשמור על הציר

במקרר: אני תמיד מוסיף את הציר למרק ושומר את המרק כ-4 ימים במקרר בכלי אטום עם קיבולת מתאימה.

במקפיא: ניתן להקפיא ציר ולהשתמש בו בעת הצורך, הפשרת ציר יכולה להיות במקרר או אפילו בסיר על חום נמוך מאוד. 

*טיפ – מזוג למגשי קוביות קרח או מיכלים קטנים, לקבלת ציר בכמויות קטנות זמין בכל עת להוספה למנות או רטבים.

בהצלחה ובתיאבון! 🥕🥔🥬


על מה בא לכם לקרוא

אנטיפסטי ביטוח ביצים בלוג אוכל בלוג בישולים ביתי דפי לימוד אותיות באנגלית דפי נחיתה לעסקים דפי צביעה הורים הורים לילדים חוגים לילדים חיפאי במקור יסודות המטבח ללמוד לכתוב אותיות בעברית ללמוד לכתוב מספרים מדריכים פשוטים מטבח ממרח מרקים מתוקים מתכון ניהול המטבח הביתי סלק עשבי תיבול פיננסי פסטה פעילויות לילדים רטבים תכנים שונים

אולי יעניין אותך גם:

עוד בבלוג בישולים:

איך להכין פופקורן – כל הדרכים להכין פופקורן בבית
כל הדרכים להכין פופקורן בבית אין כמו פופקורן, הריח של פופקורן חם שמתפשט בבית לצד פיצוצי הגרעינים יכול …
איך להכין פופקורן קרמל בבית
איך להכין פופקורן קרמל בבית פופקורן קרמלי הוא הפינוק המושלם – מתוק, פריך, ממכר, וכשאתם מכינים אותו בבית …
איך להכין פופקורן במיקרוגל בלי שקית מוכנה מהסופר
איך להכין פופקורן במיקרוגל בלי שקית מוכנה מהסופר פופקורן במיקרוגל הוא הדרך הכי קלה ומהירה להכין נשנוש טעים …
איך להכין פופקורן בסיר בבית כמו שצריך
איך להכין פופקורן בסיר המדריך הקצר הבא מסביר איך להכין פופקורן בסיר בקלות, פופקורן בסיר הוא אולי הדרך …
איך להכין רוטב אלי אוליו לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט
איך להכין רוטב אלי אוליו לפסטה כמו שצריך רוטב אלי אוליו (Aglio e Olio – שום ושמן זית) …
איך להכין רוטב שמנת לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט
איך להכין רוטב שמנת לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט רוטב שמנת הוא בהחלט רוטב פשוט – שמנת, …
איך להכין רוטב רוזה לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט
איך להכין רוטב רוזה לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט רוטב רוזה הוא השילוב הכי קלאסי בין רוטב …
איך להכין רוטב אלי אוליו לפסטה כמו שצריך – המדריך הפשוט
איך להכין רוטב אלי אוליו לפסטה כמו שצריך רוטב אלי אוליו (Aglio e Olio – שום ושמן זית) …
ארבע רטבים עקריים לפסטה – מדריך קצר ופשוט להכנת איזה רוטב פסטה שתרצו
ארבעת הרטבים העיקריים לפסטה – מדריך קצר ליסודות המטבח האיטלקי פסטה היא אחד המאכלים האהובים והנפוצים בעולם, ולא …
איך מכינים קישוא או זוקיני
איך מכינים סלק, דרכים להכנת ובישול סלק, טיפים לעבודה נכונה, מתכונים וכל מה שהצלחתי לרשום על סלק
מה ההבדל בין קישוא לזוקיני
איך מבדילים בין קישוא לזוקיני במבט ראשון, מדובר באותו ירק: ירוק, מוארך, מעט מבריק מבחוץ ורך מבפנים. שניהם …
איך להקפיא שניצלים – שתי שיטות לחסוך זמן ועבודה
הקפאת שניצלים שתי שיטות לחסוך זמן ועבודה החלק החשוב בניהול המטבח הביתי הוא לדאוג לאוכל זמין גם כשאין …
מצייה מפנקת המתכון הכי טוב למצה בריי
איך מכינים מצייה או מצה בריי במהלך חג הפסח צריך להמציא מאכלים מגוונים על מנת לצלוח את המחייה …
חטיף באונטי תוצרת בית – לא רק לפסח
חטיף קוקוס עם שוקולד כמו באונטי בקלות קינוח קל וטעים שכיף להכין ויכול להפוך לפעילות מהנה ביחד עם …
איך להכין קוביות חציל אפויות שאי אפשר להפסיק לאכול
קוביות חציל אפויות ומתקתקות ישנם דרכים רבות להכין חציל בתנור, זאת ללא ספק הדרך העדיפה עלי לבשל חציל, …
כל הטעמים והצורות: מדריך קצר לסוגי פסטה נפוצים
מדריך קצר לסוגי פסטה נפוצים היופי בפסטה הוא לא רק בטעם אלא גם בצורות. יש לה יותר שמות …
חציל אפוי בתנור מוגש עם סילאן, תמרים, טחינה גולמית ותוספות מפנקים
חציל פינוקים אפוי בתנור עם סילאן ותמרים אחת הדרכים האהובות עלי להכין חציל היא חציל שלם אפוי בתנור. …
עוגת דבש רכה, ריחנית ובלתי נשכחת
עוגת דבש רכה, ריחנית ובלתי נשכחת לפעמים כל מה שמתחשק זה עוגה פשוטה, שמפיצה ניחוחות חמימים בבית ומחזירה …
מיזנפלס: הסוד הקטן שעושה הבדל גדול במטבח
מזה מיזנפלאס ואיך עושים את זה נכון אם אי פעם צפיתם בשף מקצועי עובד, סרטוני אוכל באינרטרנט או …
איך להכין לביבות כרוב זהובות: מתכון פשוט, ביתי ומפתיע
לביבות כרוב זהובות: מתכון פשוט, ביתי ומפתיע לביבות הם מאכל אהוב ויש סוגים רבים מהם, הנפוצה ביותר היא …