
מדריך קצר לסוגי פסטה נפוצים
היופי בפסטה הוא לא רק בטעם אלא גם בצורות. יש לה יותר שמות מאשר שמות לילדים באיטליה. אצל האיטלקים, כל צורה נועדה להתאים בדיוק לרוטב, למנה או לאירוע. לפעמים הבחירה בפסטה הנכונה יכולה לשדרג מנה פשוטה למשהו שנראה כאילו יצא ממסעדה בטוסקנה.
ריכזתי רשימה של שמות של פסטה נפוצות יותר שאנו רגילים לראות בסביבתנו. אם תהיתם איך קוראים לצורה של הקונכיות או הפרפרים – הנה מדריך קצר שמסדר את הסוגים הפופולריים של פסטה כפי שאנו מכירים. הוספתי בקצרה גם על סוגי רטבים לפי סוג הפסטה. מוזמנים לקרוא גם את המדריך לבישול פסטה.
סוגי פסטות קלאסיות נפוצות – כותרות הכתבה
פסטות ארוכות:
ספגטי (Spaghetti)
אולי הפסטה הכי מזוהה בעולם. אטריות ארוכות ודקות שמתחברות נהדר עם כמעט כל רוטב – במיוחד עגבניות, שמנת או בולונז. מגיעות בעובי שונה, ניתן לזהות את הגודל לפי המספר על האריזה.

לינגוויני (Linguine)
כמו ספגטי, רק פחוס. מתאימים במיוחד לפירות ים, שמן זית, שום ופסטו.

טאליאטלה (Tagliatelle)
רצועות שטוחות ורחבות, מגיעות לרוב טריות. אידיאליות לרוטב ראגו מסורתי, אבל גם עם שמנת ופטריות הן פשוט תענוג.

פאפרדלה (Pappardelle)
גם רצועות שטוחות אבל עוד יותר רחבות מטאליאטלה וזה חלק מהקסם שלהן. הן מתאימות לרטבים בשריים עשירים כמו ראגו טלה.

קפרליני (Capellini)
נקראים גם Angel Hair – שיער מלאכים. דקים מאוד, עדינים, מוכנים במהירות ומתאימים לרטבים קלילים.
פסטות קצרות
פנה (Penne)
צינורות דקים חתוכים באלכסון. הרוטב נכנס פנימה, מה שהופך אותם למעולים עם רטבים עשירים, כמו שמנת עם פטריות ועגבניות.

פוזילי (Fusilli)
פסטה בצורת בורג מזכיר בצורתו את הביסלי גריל. כל סיבוב תופס את הרוטב בפנים ולכן היא מצויינת לרטבים שמנוניים, לפסטו או אפילו לסלט פסטה קר.

פרפלה (Farfalle)
נראים כמו פרפרים קטנים או פפיונים חמודים, חגיגיים, נהדרים עם גבינות רכות, אפונה או סלמון מעושן. פסטה שמאוד מתאימה לילדים שאוהבים את הצורה שלה.

קונצ’יליוני (Conchiglioni)
פסטה בצורת קונכיות, שנראות כמו קעריות קטנות שתופסת בתוכה רוטב. נהדרות עם ירקות מוקפצים עם רוטב עגבניות או שמנת סמיך ועבה.
רגאטוני (Rigatoni)
צינורות רחבים עם פסים. אידיאליים לאפייה או רטבים סמיכים שממלאים כל צינור בהפתעה טעימה.

אורז פסטה / פתיתים (Orzo)
נראים כמו אורז, אבל זה פסטה! מצוין לתוספות, מרקים או סלטים קרים. הייתי אומר שזה מזכיר פתיתים, ניתן להשתמש למנות ריזוטו מזויפות.
מקרוני (Macaroni)
סוג של פסטה קצרה בצורת צינור קטן ומעוגל, לרוב חלק. נפוץ במיוחד במנה האמריקאית הקלאסית Mac & Cheese, אבל מתאים גם למרקים ותבשילים. בזכות גודלו הקטן הוא אהוב על ילדים ונוח לאכילה.

פסטות ממולאות
לזניה (Lasagna)
ריבועי פסטה גדולים כמו דפי פסטה, לא פסטה של בישול עם רוטב, אלא של שכבות. מושלמת לאפייה עם גבינות, בשר, ירקות ורוטב בשמל או עגבניות.
קנאלוני (Cannelloni)
צינורות פסטה גדולים שממלאים בגבינה, בשר או ירקות ואופים ברוטב. הכי ביתי שיש.

טורטליני (Tortellini)
כיסונים פסטה קטנים ומעוגלים שמגיעים עם מילוים שונים כמו גבינה, בשר או תרד. נהדרים עם רוטב קל או במרק עשיר.

רביולי (Ravioli)
כמו טורטליני – אבל בצורת ריבוע. ניתן למצוא אותם עם אין-ספור מילויים – מדלעת ועד גבינות בשלות.
פסטה מתפוחי אדמה
ניוקי (Gnocchi)
כופתאות קטנות ורכות, לא מחיטה אלא מתפוחי אדמה אבל עדיין נחשבות בקטגוריה של הפסטה. מושלמות עם חמאה, רוטב עגבניות או שמנת ופטריות. רכות כמו ענן!

לסיכום
העולם של הפסטה לא עוצר כאן – יש עוד עשרות (אם לא מאות) צורות מקומיות בכל אזור באיטליה, בחרתי להתמקד בנפוצות. אצל האיטלקים יש חשיבות רבה להתאמת הרוטב לסוג הספציפי של הפסטה. אם אתם רוצים לקחת את זה צעד קדימה אפשר לנסות לשלב בין צורה לרוטב בצורה מודעת. זה משנה הכל.
בתיאבון!