כאשר מגישים מזון כלשהו וזה ובעיקר פירות לילדים חשוב לשים לב מאוד לבטיחותם! ילדים אשר עדיין מפתחים את יכולות האכילה שלהם לא מודעים לסכנות הקיימות, גם לא לאלו הקיימות בזמן אכילה. חשוב להימנע מלהגיש לילדים פירות בצורות עגולות או כאלו שעלולות לחסום את קנה הנשימה של הילדים ולהתקע שם.
חיתוך פירות בצורות מתאימות לאכילה על ידי ילדים
מלבד הפן הבטיחותי החשוב ביותר, חיתוכים שונים של פירות יכולים להקל על אכילת הפירות עבור הילדים. הכתבה מתמקדת בדרכים לגרום לאכילת הפירות להיות נוחה יותר עבור הילדים בעזרת החיתוכים השונים ולהפוך אותה למהנה יותר עבורם וגם נקייה יותר עבורנו מבלי שישימו לב. חשוב מאוד לא להשאיר ילדים קטנים ללא השגחה בזמן האוכל.
ריכזתי מספר רעיונות לחיתוך פירות שונים שיעזרו לכם לעורר את הדמיון ולהשתמש ברעיונות על פירות שונים. או לקחת את הרעיונות עצמם וליישם עבור ילדכם האהובים. (מתאים גם לאכילה מהנה על ידי מבוגרים ועוד..)
רעיונות לצורות חיתוך של פירות בכתבה
חיתוך תפוז
תפוז הוא פרי מפוצץ בויטמין סי ובריא פצצות. אבל בדרך כלל אחרי אכילת תפוז הידיים דביקות ביחד עם כל הפרצוף והבגדים מלאים בטיפות של מיץ תפוזים דביק. יצא שראיתי איך ילדי מנסים לאכול את התפוז המתוק והטעים אך מתייאשים מהר ומשאירים תפוז רב בקערה בגלל המרקם או הלכלוך. אבל פעם אחת כאשר חששתי מוירוס שטייל בגן וממש רציתי להעמיס עליהם ויטמין סי יצא לי הדבר הבא.
הילדים לא רק סיימו את כל הצלחת, הם גם ביקשו עוד. יום אחד לאחר מכן שאלתי את הגננת אם היא מרשה לי לתת תפוז לילדים היא נבהלה אבל הסכימה (גן פרטי). שאלתי מי רוצה תפוז וכל הילדים באו וחילקתי לכל ילד פלח. כל הילדים אכלו הכל מבלי להסביר להם והחזירו את הקליפות לקופסא. הגננת אמרה שהיא מאמצת את השיטה. עכשיו אתם תנסו.
חיתוך תפוח
תפוח הוא פרי מדהים שניתן לעשות איתו מלא דברים (קראו גם: איך מכינים תפוח) לעיתים ילדים מעדיפים אותו מקולף ולעיתים עם הקליפה. ישנם סוגי תפוחים שונים ולהם טעמים ומרקמים שונים. כשהילדים מוציאים שיניים זה יכול להיות טוב לתת להם תפוח שלם מקולף. הם ינשכו ויהנו מהמיץ הטעים של התפוח במהלך הנשיכות. לעיתים ההורה יכול לתת איזה ביס שישנה את צורת פני התפוח העגול כדי שיתן עוד שטח נשיכה לפה הקטן של הילד. יותר טוב מכל נשכן.
את בתפוח ניתן לחתוך לפלחים בעוביים שונים כדי לעזור לילדים ללעוס את התפוח בגילאים קטנים יותר. ככל שהגיל עולה ניתן לחתוך חתיכות יותר עבות אבל אולי תופתעו לגלות שהם יגדלו הם עדיין יבקשו תפוח חתוך דק כי זה כיף.
חיתוך אגס
אני מאוד אוהב לתת לילדים אגס שלם רך ומקולף. כאשר אני מסתכל עליהם אוכלים את האגס וכמה שהוא גדול ביחס לפרצוף שלהם אני ממש מרגיש שאני מקבל פלאשבק לילדות ולטעם העסיסי של הפרי מציף אותי בכל ביס. אני יכול לראות כמה שהם נהנים ומתלכלכים ולומדים לשכלל את יכולות האכילה שלהם בזמן שהם טורפים את האגס. לרוב לאחר שהם מסיימים אני מקבל את האגס כאשר יש עליו עוד חתיכות פרי ואוכל או זורק.
כאשר אני חותך את האגס לפלחים ארוכים בעובי בינוני אני מאפשר לילדים לאכול יותר אגס ועדיין להנות ההמיץ העסיסי שלו בזמן שהם גם שומרים על עצמם קצת יותר נקיים ומסיימים את כל האגס.
חיתוך תותים
תות הוא פרי מתוק ומלא בויטמין סי, לעיתים הילדים שלי אוהבים לאכול אותו כשהם תופסים את התות מהעלים הירוקים ואוכלים אותו כמו שהוא (כמובן לאחר שטיפה טובה). כאשר הילדים אוכלים את התות בדרך הזאת הם נוטים להתלכלך מאוד ולעשות בלאגן ולכן אני לרוב אני מעדיף לחתוך להם את התות. לאחר השטיפה היסודית והשריה במים קרים אני מוציא את התותים וחותך את העלים שבראש התות. לאחר מכן, תלוי בגודל הילד אני חותך אותם לחצי ואם זה תות גדול אז אני חותך אותו לעוד חצי כך שאני אקבל מקלות תות לא סימטריות.
בדרך זאת הילד יכול לתפוס חתיכת תות המתאימה לגודל הפה שלו ולהכניס אותה בשלמותה. הוא יהנה מכל המיץ המתוק שישאר לו בפה ולא על הבגדים והידיים. כנראה שהוא גם יצליח לאכול יותר ולקבל יותר ויטמינים ביותר קלות.
חיתוך מלון
בימי הקיץ החמים מלון יכול להיות פרי מרווה ואפילו ממלא, מתיקות מיץ המלון יכולה לגרום לי לשכוח מהכל לשניה במהלך הביס הראשון. מכיוון שהמלון הוא פרי רך מאוד גם תינוקות יכולים להנות ממנו והוא אפילו יכול להקל קצת על כאבי גדילת השיניים אם הוא היה במקרר. כאשר אני חותך מלון לילד קטן אני מקפיד לחתוך חתיכות שיהיו מתאימות לגודל של פה הילד והתינוק. כאשר הילד יכול להכניס את כל המלון לתוך הפה הוא יהנה מהמיץ והויטמינים וישמור על ידי התינוק ובגדים נקיים.
את המלון אני חותך לקוביות קטנות מהרגיל בין 1-2 ס”מ ומקפיד להגיש מספר לא רב של חתיכות בתוך קערת פלסטיק קטנה. זהו פרי מצויין לתרגל בעזרתו עבודה עם מזלג לתינוקות שעושים זאת בהצלחה ובקלות.
חיתוך אבטיח
הפרי של הקיץ. אבטיח קר הוא פרי מרווה מאוד, רובו עשוי מנוזלים והוא מאוד עוזר לשמור שהילדים לא התייבשו במהלך ימי הקיץ החמים. ילדים מתים על אבטיח וישנם שיטות רבות לחתוך אבטיח, עם הקליפה או בלי בצורת משולשים, קוביות ומה לא…
כאשר אני חותך לילדי אבטיח בצורת חצי עיגול עם הקליפה מרבע אבטיח אני פשוט חותך אותה לחצי לקבלת משולש קטן וארוך שמתאים יותר לגודל הפה של הילד. בצורה זאת לילד יותר נוח לאכול את האבטיח והוא מתלכלך פחות. כאשר אני מגיש לילדים אבטיח בלי קליפה אני משתדל לחתוך את הקוביות לגודל קטן יותר מאשר קוביות שאני חותך למבוגר למשל, פשוט שיתאימו לגודל הפה שלו. כאשר אבטיח חתוך לקוביות ללא קליפה הוא גם הופך לפרי מצויין לתרגול עבודה עם מזלג עבור הילדים. אם אני רוצה שהם יאכלו בעזרת הידיים אני חותך חתיכות יותר מאורכות כמו בתמונה.
חיתוך ענבים
מכיוון שתצורת הענבים העגולה מהווה סכנת חנק גדולה לילדים ותינוקות קטנים יותר ממבוגרים, חשוב להקפיד לחתוך את הענבים לחצי לפחות לפני הגשתם לילדים. ענבים חצויים בקערה יכולים להיות מצויינים לתרגול עבודה עם כפית עבוד הילדים אבל ברור שניתן גם לאכול אותם בעזרת הידיים.