Skip to content

מטבח המקצועי הוא מקום גדוש בהתרחשויות ובלחצים ומהווה קוסמוס מבודד לעובדים אשר מעברים שעות וימים בתוכו. כניראה שאלה גם הסיבות שבגללם יש לטבחים שפה משלהם שעוזרת להם להבין מהר וביעילות את הצורך וגם כי הם מדברים בעיקר בינם לבין עצמם.

מונחים בסיסיים בשפת המטבח

ריכזתי עבורכם את המונחים מהמטבח שאני מכיר החל מסלנג ועד לתפקידים בתוך המטבח בתקווה לעזור לעשות סדר ולהבין מי נגד מי. הרשימה יכולה לעזור גם לטבחים חדשים וגם לאנשים שסתם סקרנים, כמובן שהשפה משתנה ממטבח למטבח ומצוות לצוות. 

תוכן העיניינים:

⬅️ בעלי תפקידים במטבח

⬅️ מונחים מהמטבח

⬅️ מונחים בעבודה עם מזון

⬅️ כלי עבודה במטבח

בעלי תפקידים במטבח

שף

שף הוא האיש האחראי על המטבח ועל המנות שהמטבח מייצר. תפקידו כולל את תמחור המנות וההזמנות אשר נדרשות לצורך ייצור המנה. תפקידו להדריך וללמד את הצוות והטבחים החדשים את כיצד להכין את האוכל שנדרש מהם. מעורבותו של השף במטבח באופן פיזי משתנה ממקום למקום ומשף לשף. ישנם שפים אשר נמצאים במהלך הסרוויס כולו וישנם שפים שלא נמצאים בכלל במהלך הסרוויסים. 

סו-שף

העוזר של השף, הוא זה שמנהל את המטבח בפועל ודואג שהמנות יצאו בהתאם להנחיות השף. לרוב הוא זה שיעמוד בעמדת הצ’קר וינהל את הסרוויסים, ישנם סו-שפים שהיו מעורבים גם בתהליך הזמנות וניהולי מלאי המסעדה, הדרכת עובדים ולמעשה מנהלים את המטבח כולו. 

צ’קר

הצ’קר הוא מנהל הסרוויס ונותן את הטון במהלכו, הוא מכריז על המנות שמתקבלות ועליו לדאוג להוציא את המנות לשולחנות הנכונים ולשמור על איכות המנות היוצאות מהמטבח. תפקידו הוא גם לתת פיירים למנות ולענות על שאלות שונות בהקשר למנות. 

מונחים מהמטבח

פס

המטבח מחולק לפסים לפי הגודל והמנות שהוא מוציא, כל פס אחראי להוציא את המנות שבתחום אחריותו. לדוגמה פס סלטים, פס ראשונות, פס קינוחים, פס מחבתות, פס טאבון וכדומה. 

סרוויס

במטבחים מקצועיים, סרוויס זה הזמן בו המטבח פעיל, מקבל הזמנות ומוציא אוכל לסועדים. 

בון

לרוב טבחים יקבלו מהמדפסת בון במהלך הסרוויס. בבון יהיה רשום המנות שיש להכין לפי מספר שולחן. יש להכין את הבונים לפי סדר הגעתם ולהוציא את המנה לשולחן לפי מספר הבון. 

פייר

במטבח מקצועי כאשר שולחן הזמין מנה ראשונה ומנה עיקרית, נהוג להכין קודם את הראשונה ולהוציא לסועד ולאחר שהוא מסיים או קצת לפני שהוא מסיים נותנים פייר להתחלת המנה העיקרית. לעיתים לא יוצא בון ולכן קוראים לזה פייר.

מונחים בעבודה עם מזון

חליטה

להכניס ירק כלשהו למים רותחים לכמה שניות רק בשביל לרכך את המעטפת החיצונית שלו ולא בשביל לבשל אותו ממש. לדוגמא לחלוט ברוקולי במים רותחים לזמן קצר (כמה שניות) יגרום לו לקבל צבע ירוק בוהק יותר. נהוג להעביר את הירק למי קרח לאחר החליטה לעצירת תהליך הבישול. 

מרינדה

משרה או תחמיץ בו נשרה את המזון עד לשלב ההכנה לקבלת טעמים שונים וגם ריכוך של המזון. המזון שיושב במרינדה סופג את הטעמים, ישנם מרינדות של כמה ימים וישנם מרינדות שמכינים במקום. 

ג’וליאנים

שיטת חיתוך שיוצר רצועות דקות וקצרות 

מיזן פלאס

בעברית פשוטה הכנות, לדוגמא להכין את כל המרכיבים של המנה שטופים חתוכים ומוכנים לשימוש זה להכין מיזן פלאס למנה.

שינואה

מלשון לשנע, להעביר במסננת למניעת גושים קטים ויצירת מרקם חלק ומושלם.

ציר

מים שבושלו בהם ירקות/בשר/דגים/עופות ולאחר מכן סוננו ונשאר בהם רק הטעמים. ציר ירקות – ירקות שבושלו, ציר דגים – דגים שבושלו וכך הלאה. 

סוויד

שיטת בישול בוואקום בעזרת ניתן להכין סוגים שונים של מזון בבישול ארוך בתוף מים בטמפ’ נמוכות החל מ 60 מעלו צלזיוס. המזון נעטף בניילון מיוחד אשר נשאב ממנו כל האוויר (וואקום) ולאחר מכן נכנס לבריכה אליה מחובר רנר שמריץ מים בטמפ’ הרצויה לפי המתכון

כלי עבודה במטבח

קסרול

סיר קטן עם ידית המשמש לרוב לשמירה על חום של רטבים וכדומה לפני השימוש. 

פינצטה

כלי המשמש להוצאת קוצים במשר הדגים

גסטרונום

מגש ממתכת נירוסטה המשמש לאפייה והכנה של סוגי מזונות שונים במטבחים מקצועיים. הגסטרונומים נקראים על פי מידותיהם לדוגמה ⅙ ½ ⅛ וכדומה.  

סוסיר

כלי קטן המשמש להגשת רטבים לצד המנה. 

קוקוט

כלי קטן המשמש להגשת תוספות קטנות או רטבים לצד המנה. 

טרמופורט

כלי אחסון אטום לשמירה על חום של מזון המאוחסן בו ומתאים בגודלו לאחסון גסטרונומים שלמים. 

מנדף

מתקן אשר מותקן מעל העמדות החמות כמו צ’יפסר, גז, תנורים ושואב את העשן שיוצא במהלך העבודה אל מחוץ למטבח בעזרת ארובה. 

מנדולינה

כלי המשמש לחיתוך ופריסה של מוצרי מזון שונים לגדלים שונים לפי סוג המנדולינה או הראש בו משתמשים. 

כפית פריזיאן

כפיתה המשמשת להכנת כדורים קטנים ממוצרי מזון שונים. כמו כן משמשת לריקון/הוצאת תוכן ממוצרי מזון שונים. 

בול

קערות מתכת נירוסטה המשמשות את הטבחים בהכנת המזון לערבוב מזון או אחסון זמני של מוצרי מזון במהלך העבודה. 

ברנר

כלי המשמש ליצירת להבה בעזרת גז בוטאן איתה ניתן להדליק מוצרי גז במטבח או לשרוף סוכר כמו בקרם ברולה.  

מצקת

כלי למזיגת מרקים לתוך כלי ההגשה. כמו כף עמוקה שהידית שלה מכוננת כלפי מעלה בכדי שתוכל להיכנס לעומק הסיר

תרבד

כלי שטוח עם ראש רחב להפיכת מזון במהלך העבודה במחבת כמו חביתה לביבות פנקייקים ועוד… 

פלטה

כלי שטוח וארוך המשמש להפיכה של מזון במהלך עבודה על פלטה או מחבת, ניתן להשתמש גם למריחה לדוגמא פראנץ קראפ.

רינג

עלי עגול בגדלים שונים המשמש לשמירה על צורה עגולה בטכניקות שונות של עבודה עם מזון.

קראף

כלי זכוכית ללא ידית המשמש לאחזקת ומזיגת משקאות או נוזלים.

בוטצ’ר

קרש חיתוך עבה בעל חזות מרשימה, המשמש להחיתוך והגשה של מזון, לרוב מנות בשר הנפרסות עליו ומוגשות לסועדים.

מטרפה

כלי לערבוב יעיל ומהיר או הקצפה ידנית (הכנסה של בועות אוויר לנוזל במהלך הפעולה).

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 4 / 5. מדרגים 3

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין חביתה לאומלט
איך יודעים להבדיל בין חביתה לאומלט? שני מאכלים שניתן להכין בעזרת אותם המצרכים בדיוק על המחבת אבל לאחד …
איך להכין ציזיקי
איך להכין סלט צזיקי מדהים שיכול להתאים ולהשתלב בכל הארוחות שיש במהלך היום – בוקר, צהרים וערב. יש …
איך להכין שקשוקה
שקשוקה היא אולי הביצה הכי ישראלית שיש, יש מלא שיטות להכנת שקשוקה מרכיבי הרוטב, עם מכסה או בלי …
איך להכין ביצים
כל אחד יודע איך להכין ביצים, חביתה ביצה קשה, מקושקשת ועוד סוגי חביתות שונים נחשבים למאכלים שרובנו מסוגלים …
איך להכין ביצה עלומה
ביצה עלומה או ביצה שלוקה היא הביצה היוקרתית שהכי פחות נפוץ לפגוש בארוחות הבוקר, זאת מכיוון שהכנת ביצה …
איך להכין ביצה קשה
ביצים קשות לוקחות חלק רב בארוחות הבוקר שלנו אך גם משמשות למגוון רחב של שימושים כמו בסלטים, מאפים …
איך להכין ביצת עין
לכאורה הדרך הפשוטה ביותר להכין חביתה על מחבת, פשוט לשבור עליו ביצה ולחכות שהיא תהיה מוכנה. אבל ישנם …
איך להכין חביתה מקושקשת
יש האומרים כי ניתן לדעת אם בן אדם יודע לבשל או לא לפי איך שהוא מכין חביתה מקושקשת. …
איך להכין אומלט
ההבדל היחיד בין חביתה לאומלט הוא שאת האומלט מקפלים על התוספות ומקבלים חצי עיגול במקום להשאיר אותו פתוח …
איך להכין חביתה עם תוספות
ניתן לשדרג חביתה פשוטה, סוגים רבים של תוספות יכולים להפוך חביתה פשוטה ליותר טעימה, מרעננת ובעלת ערכים תזונתיים …
איך להכין חביתה רגילה
גם אם אתם נורא ממהרים, חביתה פשוטה עם כמה ירקות או בתוך כריך תעזור לכם לקבל אנרגיה כדי …
איך להכין עוגה בחושה קלה
בתור ילד תמיד חשבתי על הכנת עוגה שזה דבר עלאי השמור ליחידי סגולה כישרוניים במיוחד. ניחוחות העוגה הרגישו …
הפשרה של מוצרי מזון לפי סוגים
הפשרה של מוצרים קפואים היא החלק הכי חשוב לעבודה יעילה עם מקפיא. בדיוק כמו שהמוצרים לא קופאים בשניה …
הקפאה של מוצרי מזון לפי סוגים
ניתן להקפיא מלא דברים (אם לא את כל הדברים), צרפתי כמה רעיונות להקפאת מוצרים שונים במטבח שלי. יש …
איך להכין אורז מלא
איך להכין אורז לבן מלא, שיטות בישול, טיפים לעבודה ועבודה קלה ומהירה ועוד רעיונות בפנים להכנת אורז מלא …
איך מכינים אורז
איך מכינים אורז? הדרכים השונות להכנה ובישול של אורז, טיפים לעבודה נכונה, מתכונים, זנים וכל מה שהצלחתי לרשום …
מצרכי מזון בסיסיים למטבח הביתי
חשוב לערוך טוב את רשימת הקניות כדי שתכיל את כל מוצרי המזון הבסיסיים למטבח. מטבח מצויד ומסודר יעזור …
איך מבדילים בין השמות השונים של סלרי
איך מבדילים בין עלי סלרי, ראש סלרי, סלרי אמריקאי או שורש סלרי או כרפס ריחני? הסלרי הנפוץ מאוד …
איך מכינים זעלוק – סלט חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור
סלט זעלוק הוא בעצם חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור ועשבי תיבול עם טעם משגע ומערנן שיכול להתאים כתוספת …
איך מבדילים בין פטרוזליה לכוסברה
פטרוזיליה וכוסברה, שניים מעשבי התיבול הנפוצים במדינת ישראל, בניגוד לזה שהם נראים כמעט אותו דבר וקל מאוד להתבלבל …

חזרה לעמוד בישולים

עוד כתבות מהקטגוריה

איך לשבור את הקרח במפגשים בין ילדים קטנים
בני האדם הם יצור חברותי (בגדול) וזקוקים לקשר עם בני אדם אחרים. …
קבוצות היכרות בפייסבוק לפי נושאים
קבוצות פייסבוק הפכו לדרך נפוצה לחיפוש זוגיות ברשת וניתן למצוא בהן עשרות …
איך יודעים אם מותר לשים בגד במייבש כביסה
מה אומרים כל הסמלים שמופיעם על פיתקיות החולצה ושאר הדברים שאנחנו לובשים
קבוצות דרושים בפייסבוק
קבוצות דרושים בפייסבוק הפכו לאחת הדרכים הנפוצות למחפשי עבודה לראות מודעות דרושים …
קבוצות אוכל ומתכונים בפייסבוק
קבוצות אוכל בפייסבוק לפי נושאים שונים מהמטבח מקבוצות שוות, מאכלי עדות ועד …
איך לנסוע מחיפה לתל אביב בשבת ומוצ”ש
הרבה מוצאים את עצמם מחפשים את דרכם חזר הביתה למרכז ללא רכב …
איך פותחים עמוד בפייסבוק
עמודי פייסבוק מאפשרים לנו לחלוק את המידע שאנחנו רוצים לקהל רלוונטי שמעוניין …
איך פותחים קבוצה בפייסבוק
קבוצות פייסבוק מאפשרות לנו לחלוק ולקבל מידע שאנחנו רוצים עם קהל רלוונטי …
איך פותחים עמוד או קבוצה בפייסבוק
קבוצות או עמודי פייסבוק מאפשרות לנו לחלוק ולהציג את המידע שאנחנו רוצים …
תוכניות ילדים נוסטלגיות לצפייה בחינם
רשימת תוכניות ילדים נוסטלגיות התוכניות האהובות שעזרו ללמוד תכנים חינוכיים בהנאה על …
תוכניות ילדים נושאים שונים לצפייה בחינם
רשימת תוכניות והצגות ילדים לצפייה בחינם מיוטיוב מסודרים לפי קטגוריות על מגוון …
תוכניות ילדים לפי חגים לצפייה בחינם
רשימת תוכניות והצגות ילדים לצפייה בחינם מיוטיוב על נושא חגי ישראל השונים …
מבצעי מכירות און-ליין בחודשים נובמבר דצמבר
לקראת סוף השנה, לפני עונת החגים העמוסה של האמריקאים ומדינות נוספות, עונת …
גני משחקים ציבורים בעיר בחיפה
בכל שכונה בעיר ישנם גני משחקים או גני שעשועים ציבוריים לרווחת ילדים …
פעילויות עם בצק משחק לילדים
הילדים ממש אוהבים את הבצק משחק (או כל דבר אחר שניתן ללוש …
משחקיות ג’ימבורי בעיר בחיפה
ילדים אוהבים לשחק במשחקיות או בג'ימבורי לרוץ לטפס להתגלש ולשחק בסביבה צבעונית …