איך לעבוד עם סלרי? אומרים שמקורו באגן הים התיכון והוא בעל שמות רבים. הסלרי הוא חומר גלם המשמש אותי בעיקר להכנת מרקים, אך לסלרי שימושים רבים על כל חלקיו והוא מוסיף כל כך הרבה טעמים לעוד סוגי מנות ותבשילים רבים.
סלרי
הסלרי מתחלק לשני סוגים עיקריים, ראש סלרי וסלרי עלים (נקרא גם סלרי אמריקאי). בשני הסוגים בחלקם העליון ניתן למצוא את העלים של הסלרי ובחלקו התחתון את השורש או הגבעולים, תלוי באיזה סוג. הסלרי הוא ירק בריא ולא משמין מכיוון שהוא מספק רק קצת יותר קלוריות ממה שהגוף צריך בשביל לעכל אותו. הסלרי מוסיף טעמים רבים שמשתלבים יפה עם הרבה מנות ונותנים להם ערך מוסף.
מה עושים עם סלרי
⬅️ סלרי טרי חי | ⬅️ סלרי אפוי בתנור |
⬅️ סלרי מבושל במים | ⬅️ סלרי מוחמץ |
⬅️ עלי סלרי | *(הקישורים לכותרות הכתבה) |
אכילת סלרי טרי
ניתן לאכול חלקים של הסלרי בצורתם הטבעית כפי שהם מהטבע ללא כל תהליך של בישול. אמנם לא כל החלקים אכילים, לא כדאי לאכול את שורש הסלרי לפני שעבר תהליך בישול כלשהו אבל בשאר החלקים ניתן.
גבעולי הסלרי יכולים להשתלב מצויין במגוון רחב של סלטים שם טעמו הייחודי יבוא לידי ביטוי בצורת הפתעה מרעננת. חוץ מסלטים אפשר להשתמש בגבעולי הסלרי כמרכיב הכנה של מיץ סחוט ואפילו סתם לנשנש אותם ככה. גם את עלי הסלרי ניתן לקצוץ ולהוסיף לסלט או לשייק בריאות.
בישול עם סלרי
הסלרי נפוץ מאוד בבישול הוא מוסיף טעמים ייחודיים והוא בעל רכיבים תזונתיים החיוניים לגוף שלנו ולכן כדאי מאוד להוסיף אותו לתבשילים. הוא מתאים למגוון רחב של תבשילים ומרקים ומשתלב מצויין עם טעמים של בשר, עופות, דגים ואוכל צמחוני.
שורש הסלרי הולך מצויין במרקים, הוא בעל מרקם המזכיר תפו”א אך טעמו שונה והוא תוספת מרעננת לגוף. אופן השימוש בשורש הסלרי יכול להיות מקביל לאופן השימוש בתפוח אדמה והוא מגיב בערך אותו דבר לתהליכי הבישול במים.
גבעולי הסלרי מוסיפים טעם רב לתבשילים וניתן להשתמש בהם במגוון רחב מאוד של דרכים. אני אוהב להוסיף אותם קצוצים ביחד עם שלב הוספת הבצל או שורשים אחרים בסגנון לתבשיל. בדרך זאת אני עוזר לטעמו של הסלרי לחדור לעומק המנה מהשלב הראשון של הבישול ואני לא שוכח להוסיף גם כמה גבעולים שלמים ועלים לאכילה. לפעמים, אם במקרה יש ליידי גבעול עם עלים של סלרי אני סתם זורק אותו פנימה לפני שאני סוגר את הסיר.
עלי הסלרי
עלי הסלרי קצת קשים אבל ניתן לאכול אותם טריים, מבושלים, או מוקפצים קלות ועוד.. כאשר כדאי לשים לב לחיתוך המתאים לכל מנה או דרך. עלי הסלרי מהווים תוספת מושלמת למרקים ולאחר הבישול מקבלים מרקם וטעם נימוח ומפנק. אני אמנם אוהב להכניס אותם למרקים אך עלי הסלרי יכולים להשתלב מצויין ולשדרג רטבים או ממולאים ועוד..
סלרי אפוי
ניתן להשתמש בסלרי במגוון רחב של צורות לאפייה. את שורש הסלרי ניתן לאפות בתנור ביחד עם שורשים נוספים, בשר, עופות ועוד… כמו כן ניתן להשתמש בגבעולי הסלרי ובעלים שלו ולהוסיף אותם לתוך תערובות שונות שאתם מכניסים לתנור.
סלרי מוחמץ
אני אוהב מאוד להוסיף סלרי כשאני מכין חמוצים בבית, תרומת הסלרי לחמוצים מתבטאת בטעמם הייחודי שלו והוספת הקראנץ’ ליתר החמוצים. ניתן גם להחמיץ רק את גבעולי הסלרי עצמם ולאכול אותם כחמוצים לכל דבר. את שורש הסלרי ניתן לפרוס לרצועות כדי להכין חמוצים אבל קראתי שיש צורך להעביר את השורש בישול קל לפני ההחמצה.
:דברים שאפשר להכין עם סלרי
טחינה ירוקה
מתכון