איך להכין מרק סלק
מרק סלק, הידוע גם כ-בורשט, הוא מרק בעל צבע מרהיב וטעם ייחודי. הבורשט הוא מרק קלאסי מהמטבח המזרח-אירופאי, הוא עשיר בסלקים טריים שמעניקים לו צבע סגול עמוק וטעמים מתקתקים וחמצמצים. זהו מרק מחמם, מלא ירקות, וניתן להגיש אותו חם בימי החורף הקרים או קר בימי הקיץ החמים.
המרק מתאים לכל ארוחה – כמנת פתיחה קלילה או כמנה עיקרית לצד לחם טרי והולך מצויין עם שמנת חמוצה מעל המוסיפה למרק נגיעה קרמית שעושה פלאים לטעמים.
מצרכים:
- בצל – 1 בינוני, קצוץ
- סלקים טריים – 3 בינוניים, קלופים ומגוררים
- גזר – 2 יחידות, קלוף ומגורר
- כרוב לבן – כוס אחת, קצוץ דק
- תפוח אדמה – 1 בינוני, חתוך לקוביות
- שום – 2 שיניים, כתושות
- מים או ציר ירקות – 8 כוסות
- מלח ופלפל – לפי הטעם
- שמיר קצוץ – חופן קטן, להגשה
- מיץ לימון – 2 כפות (או לפי הטעם)
איך מכינים?
הכנות:
- שוטפים וקולפים את הירקות למרק.
- קוצצים את הבצל והכרוב.
- מגרדים את הסלק והגזר בפומפיה גסה.
- חותכים את תפוח האדמה לקוביות.
ירקות הבסיס: מכניסים את הירקות לסיר עם שמן שחומם לפי הסדר הבא, מתחילים עם הבצל הקצוץ ונותנים לו קצת להתרכך. מוסיפים את השום הכתוש, מערבבים ומוסיפים הגזר והסלק. נותנים לירקות להיטגן 2-3 דקות תוך ערבוב.
הוספת הירקות והנוזלים: מוסיפים לסיר את הכרוב ומערבבים ונותנים לו קצת להתרכך ולאחר מכן את תפוח האדמה ומערבבים היטב. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים את המים או ציר הירקות.
בישול ותיבול: לאחר שמביאים את המרק לרתיחה מנמיכים לחום בינוני ומבשלים על כ-40 דקות, עד שכל הירקות רכים ומוכנים. שהמרק מוכן, מוסיפים מיץ לימון בהדרגה, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
טיפים לשדרוג:
- גרסה עשירה יותר: אפשר להוסיף קוביות בשר בקר לבישול ארוך לקבלת טעמים עמוקים יותר.
- שמנת קרמית: בכף ההגשה, הוסיפו כף שמנת חמוצה או יוגורט קרמי להגשה מרשימה וטעימה.
- עשבי תיבול: שמיר טרי קצוץ מוסיף נגיעה רעננה ומתאים במיוחד לבורשט.
- גרסה טבעונית: החליפו את השמנת החמוצה בממרח קשיו חלק או יוגורט טבעוני.
- עגבנייה –להוספת חמיצות נעימה מגרדים את העגבניה ומוסיפים קצת לפני הנוזלים.
- שמנת חמוצה או יוגורט – להגשה
- משהו פריך בצד: טוסטונים מוכנים מראש או קרוטונים.
איך שומרים את המרק?
מרק סלק משתבח ביום שאחרי ההכנה, ניתן לשמור בקופסא במקרר כ-4 ימים מההכנה.
בהצלחה ובתיאבון! 🥣
מרקי ירקות שונים להכנה ביתית
מרק גריסים ותפוא | מרק אפונה |
מרק כתום | מרק עדשים |
מרק עגבניות בתנור | מרק בצל |
מרק ירקות | מרק עוף |
מרק סלק (בושרט) | מרק שום |