אין על אורז, התוספת המושלמת כמעט לכל מנה עיקרית. בתור ילד הוקסמתי מדגני האורז המבושלים אחד אחד ולא הבנתי איך אפשר בכלל להכין דבר כזה. האורז יודע לספח אליו את טעמי המזון איתו הוא מוגש ולהפוך לתוספת למנה במלוא מובן המילה. הוא משביע כיף ללעוס אותו והוא טעים, בקיצור איך מכינים אורז.
אורז
האורז קיים יותר שנים מכל מי שקורא את הכתבה הזאת וזאת עובדה, יותר ממחצית מאנשי העולם צורכים אורז על בסיס קבוע והוא רכיב משמעותי בתזונתם. למרות כל זאת הוא רק במקום השלישי ברשימת הדגנים שמגדלים הכי הרבה בעולם אחרי תירס וחיטה וקיימים זנים רבים של אורז ושיטות להכנתם.
איך מכינים אורז:
דרכים להכנת אורז
אורז מבושל בסיר
הדרך הנפוצה ביותר להכין אורז היא על ידי בישול במים. ישנם שתי דרכים עיקריות לבשל את האורז, ברוב המקרים הבישול יהיה קצר ולאחר ערבוב קל יהיה מוכן לאכילה. ישנם סוגי אורז שצריכים בישול ארוך יותר ולעיתים מבושלים במים כמו פסטה ולאחר מכן צריכים לעבור סינון. כאשר אני מערבב אורז לפני ואחרי הבישול אני תמיד עובד עם כף עץ בלבד כדי לשמור על שלמותו של האורז ולא לפגוע בגרגירים. לא יודע למה אבל כף מתכת שוברת את האורז המבושל לא משנה כמה עדינים תהיו.
בישול אורז לבן | בישול אורז מלא
אורז אפוי בתנור
ניתן לאפות את האורז בתנור לבד בפני עצמו או בנוסף למרכיבים אחרים שמכניסים לתבשיל צלוי. כאשר מבשלים אורז לבן בפני עצמו בתנור, כל עוד הוא עובר את התהליך של הבישול במים רותחים, זה לא משנה מאיפה מקור החום שלו מגיע. כאשר האורז מבושל כחלק מתבשיל בתנור צריך להשתמש באורז מתאים לבישול ארוך או להכניס בשלב יותר מאוחר אם זה אורז לבן רגיל. ניתן גם להשתמש בשקית קוקי כדי שיהיה ניתן להפריד בקלות מהתבשיל.
אורז בממולאים
כאשר מכינים ממולאים עם אורז ותוספות כמו עשבי תיבול, בצל, בשר וכדומה. האורז מתבשל בעיקר מאדי התבשיל שבתוך הסיר הסגור וגם בעזרת הירקות ועשבי התיבול שאיתו בתערובת. חשוב לדאוג שהתערובת תיהיה אווריריות ולא דחוסה כדי שהאורז יצליח לספוג מספיק נוזלים ולהעשות בצורה טובה. התהליך לוקח יותר זמן מאשר בישול אורז לבן לבד בפני עצמו בתוך מים ויכול להגיע גם ל 40 דק’.
ניתן לבשל את הממולאים בתוך סיר אבל גם ניתן להכין אותם בתוך תבנית עמוקה מכוסה טוב עם נייר אפיה ונייר כסף כדי שלא יצאו האדים. הכנה בתנור מתאימה למקרים בהם רוצים להכין כמות גדולה יותר של ממולאים, בסיר ביתי גדול ממוצא אפשר להכניס רק בין 6-10 פלפלים – תלוי בגודלם.
בישול אורז לפי סוגים
אורז לבן
האורז הלבן הוא אולי האורז הכי נצרך והוא בעל זנים רבים נפוצים מגיע לרוב בצורת גרגירים מאורכים יותר או פחות. הכנת האורז זהה פחות או יותר על כל הסוגים של האורז הלבן מלבד האורז הלבן העגול. כאשר אתם קונים אורז צריך להיות רשום על האריזה את היחסים הנכונים של המים מפי היצרן. אם לא בטוחים אפשר להשתמש במתכון בסיסי לאורז לבן.
לפני שאני מתחיל לבשל אורז אני מקפיד להרתיח מים כדי שיהיו רותחים ומוכנים לשלב שאני צריך להכניס אותם לסיר. אני נותן לאורז להתחמם בתוך הסיר עם קצת שמן לפני הוספת המים. שהאורז חם אני מוסיף את המים, נותן ערבוב וסוגר את המכסה. במידה ואני עובד עם להבה אז צריך להוריד לאש קטנה למספר דקות ולסגור, על פלטה חשמלית ניתן פשוט לסגור ולהניח לחום שלה לעשות את העבודה.
זנים נפוצים של אורז לבן
אורז פרסי
נפוץ מאוד במטבח הישראלי, אורז בשרני וטעים משתלב יפה עם הרבה מנות, קל להכנה ויוצא אחד אחד.
אורז בסמטי
מאוד דומה לאורז הפרסי, קל להכנה טעים ועסיסי, יותר רך ועדין ונוטה להישבר אז צריך לערבב בעדינות.
אורז יסמין
לפי מה שקראתי זהו האורז הכי נפוץ בתאילנד והוא משמש להכנת מנות בסגנון תאילנדי עקב היכולת המצוינת שלו לשמור על לחות ולא להתייבש.
אורז תאילנדי
אורז שגדל בתאילנד באזורים מרוחקים בעזרת מי גשמים. הגרגירים שלו מאורכים יותר מגרגירי אורז לבן ממוצעים והוא משתלב מצוין בסוגי תבשילים רבים.
אורז עגול
ידוע גם כאורז סושי ומגיע מיפן. האורז העגול הוא בעל יותר עמילן, בגלל זה הוא יוצא יותר דביק לאחר הבישול. אורז סושי צריך לשטוף ממש טוב לפני הבישול כדי שלא יהיה דביק יתר על המידה טעים ונוח לעבודה.
אורז מלא
אורז מלא הוא פשוט אורז שנותר בקליפתו הטבעית. הקליפה של האורז מכילה הרבה ערכים תזונתיים שלא נמצאים באורז הלבן המקולף ולכן נחשבת ליותר בריאה. זמן הבישול של האורז המלא הוא ארוך יותר ודורש יותר מים מאורז לבן, לרוב נבשל אותו כמו פסטה ונסנן את המים הנותרים לאחר שהוא יהיה מוכן.
זנים נפוצים של אורז מלא
אורז עגול מלא
למעשה זהו אורז עגול שנותר בקליפתו, האורז העגול המלא ידוע בשימושו להכנת ריזוטו. בזמן בישול אורז ריזוטו מוסיפים את הנוזלים בהדרגה במהלך הבישול ובוחשים לארוך כל הזמן. כל פעם שהנוזלים נספגים מוסיפים עוד קצת וממשיכים לערבב עד שמוכן. תהליך שחרור העמילן הוא זה שנותן את המרקם הייחודי של הריזוטו והוא מתרחש בשעה שאנו בוחשים את האורז. הריזוטו נוטה להישרף בקלות ולכן חייבים לערבב כל הזמן עד שהאורז מוכן ואז צריך להפסיק את פעולת הבישול מיד ולהוריד ממקור החום.
אורז ארוך מלא
אורז מלא ארוך הוא כמו עוד הסוגים השונים של האורז הלבן, אלא שהוא מגיע עם קליפתו בעלת צבע מעט כהה שנותנת לו את צבעו. לוקח יותר זמן לבשל אורז מלא בערך כ 40 דק’ ישנם מספר שיטות בהן ניתן לבצע את הבישול. היחסים בין המים גבוהים יותר מאשר באורז הלבן, בערך 2 ורבע כוסות מים על כוס אורז אם רוצים שהאורז ישאר בתום הבישול בסיר ללא נוזלים.
אורז אדום
אורז אדום הוא כמו שאר הסוגים השונים של האורז המלא, אלא שהוא מגיע עם קליפתו בעלת צבע אדום שנותנת לו את צבעו האדום יפיפה. לוקח כ 40 דק’ לבשל את האורז האדום והכי טוב לבשל אותו במים כמו פסטה ולסנן אחרי שבדקנו שהוא מוכן.
אורז בר
ישנם עוד סוגים של אורז המגיעים בקליפתם ובעלי מראה פראי. הם צריכים זמן בישול ארוך מהרגיל והם בעלי ערכים תזונתיים גבוהים יותר. אורז בר הוא בעל צבע כתמתם והוא מוארך מאוד יותר מהרגיל. מכינים אותו בבישול ארוך ומסננים את המים לאחר שבודקים שהוא מוכן
אורז שחור
ידוע גם בשמו האורז האסור כי בימי עבר הוא היה מותר רק לבני המלוכה של הקיסר. אורז שחור צריך לעבור בישול ארוך במים כמו פסטה ולאחר שמוכן לעבור סינון לפני הגשה או תהליכים נוספים.
דברים שאפשר להכין עם אורז:
מוזמנים לעשות לייק בעמוד הפייסבוק של הבלוג
Image by rawpixel.com on Freepik