החציל הוא ירק בצבע סגול כהה וניתן למצוא אותו בקלות בהרבה חנויות של ירקות ומזון לבית. החציל גדל על צמח מאכל רב שנתי, בעל מרקם ספוגי המאפשר להגיע לתוצאות שונות לגמרי במספר דרכי הכנה. ישנם מספר דרכים ושיטות להוצאת המרירות, שיפור, והעשרת הטעמים בעזרת טכניקות פשוטות.
חציל
בדרך כלל אנו נפגוש את החציל בצורתו הטבעית שהיא מאורכת בצבע סגול כהה אחיד. ניתן גם למצוא חצילים שהם טיפה יותר עגולים ופחות מאורכים נקראים בשפת השוק באלדי, לעיתים קליפת החצילים יכולה להיות מפוספסת (בעלת פסים) של סגול מעט יותר בהיר מהחציל הרגיל ולבן. עוד חצילים שנוכל לפגוש הם החצילים הקטנים, חצילונים, בהם ניתן להשתמש להכנת ממולאים, חצילים משומרים ותבשילים שונים נוספים. (קישור לערך חציל בויקיפדיה)
מה עושים עם חציל:
דרכים להכנת חציל
אכילת חציל טרי חי
אכילת חציל חי היא לא פופולרית במיוחד, למעשה מעולם לא יצא לי לטעום. מבדיקה שערכתי באינטרנט יכולתי למצוא רק תגובה אחת שאומרת על אכילת חציל טרי חי בכמויות גדולות, עלולה לגרום לגוף בעיה בספיגת הסידן ולכן עלולה לגרום לכאב בטן.
לא הצלחתי למצוא מתכון לחציל חי טרי או כתבה או תגובה שמעודדת את הנושא ולכן אני אמשיך בחיי מבלי לנסות זאת בשלב הזה, כן ניתן להנות מהחציל בעוד דרכים רבות נוספות.
בישול חציל
בישול חציל במים רותחים
לא כל כך נופץ לבשל את החציל במים, לרוב מגיעים לאותה תוצאה ביותר קלוות בעזרת התנור או אפילו על הלהבה של הגז במטבח ומקבלים גם טעם קלוי שמוסיף עניין לטעמי. אלו שלא מעוניינים בטעם הקלוי אבל יכולים לבשל את החציל במים עד שהוא מתרכך ומוכן לאכילה.
יש לקלף את החציל לחלוטין לפני שמכניסים אותו לסיר בישול. מומלץ לחתוך את החציל לקוביות כדי שיקבל בישול אחיד בפחות זמן. לאחר בישול חציל במים, כאשר הגענו לרמת הבישול הרצויה, ניתן להעביר אותו למסננת ולהמתין עד שכל הנוזלים יעלמו. רק לאחר שהחציל סונן טוב ניתן להמשיך לעבוד עם החציל לפי הצורך (למעוך את החציל כמו פירה או להשתמש כקוביות במידת האפשר למשל).
בישול חציל ממולא
במידה ואנו מעוניינים להכין חציל ממולא אנו יכולים למלא חצילונים בבשר עשבי תיבול ואורז ולבשל אותם בתוך סיר עם רוטב עגבניות נוזלי. ניתן גם לפרוס את החציל לאורכו ולבשל גלילות חציל – בעצם למלא את החציל במילוי הרצוי ולגלגל אותו לפני שמסדרים בתנור עם רוטב כלשהוא.
משך הבישול בממולאים יכול להשתנות לפי גודל הסיר, סוג הממלואים, סוג המילוי ולכן לא אוכל לתת משך זמן משוער לבישול. יש צורך להביא את הסיר לרתיחה ולהקטין את הלהבה כדי שלא ישרף במהלך הבישול, להמשיך על אש קטנה לכ-45 דק’. מומלץ לבצע בדיקה ואולי לקחת טעימה כעבור חצי שעה ולהחליט על ההמשך.
בישול חציל ברוטב עגבניות
דרך נפוצה מאוד לבשל חצילים היא ביחד עם רוטב עגבניות, יש כמה סלטים מפורסמים המבוססים על בישול חצילים ברוטב עגבניות. מכניסים קוביות חציל חתוכות גס,אפשר טרי ואפשר גם מטוגן או אפוי קלות לקראת אמצע או סוף הבישול של הרוטב.
אפיית חציל בתנור
ניתן לאפות את החציל בתנור במספר דרכים וכל דרך תוביל לקבלת מרקם שונה. אם נאפה את החציל כשהוא פרוס או חתוך לקוביות נוכל לקבל חצילים בעלי מרקם בשרי יותר מאשר במרקם הספוגי של החציל הטרי. לעומת זאת אם נאפה את החציל כשהוא שלם בתנור נקבל מרקם רך ומתפרק יותר של החציל.
דרכים להכנת חציל בתנור:
⬅️ חציל בתנור עם נייר כסף
⬅️ בכמה מעלות לאפות חציל בתנור
⬅️ איך יודעים שחציל בתנור מוכן
*(הקישורים לתוך הכתבה)
אפיית חציל שלם בתנור
אפיית חציל בתנור לדעתי היא הדרך הקלה ביותר להנות מחציל איכותי טעים. יש דגש אחד חשוב שיש לבצע לפני שמכניסים חציל לתנור וכל מה שנשאר זה להניח את החציל על מגש או על רשת עם מגש מתחת בשביל שהנוזלים לא ילכלכו את התנור. הכי חשוב לזכור לחורר את החציל מספר פעמים בעזרת סכין או כלי כלשהו, משהו בין 5-10 חתכים קטנים יעשו את העבודה. המידה ותשכחו לחורר את החציל לפני הכניסה לתנור קיים סיכוי טוב שהחציל מתחיל להתנפח לאחר שהטמפרטורה תעלה עד שהוא יתפוצץ, לא יהיה ראוי למאכל וילכלך לכם את כל התנור (לא נעים).
אפיית קוביות חציל בתנור
כאשר אנו מעוניינים לאפות קוביות או פרוסות חציל בתנור מומלץ לחתוך את החציל לפני ולהניח אותו על צלחת או מגש עם נייר סופג ולפזר מעל מלח גס בנדיבות. תפקידו של המלח הוא לעזור לחציל להגיר החוצה את הנוזלים לפני האפיה. יש להשאיר את החציל לפחות חצי שעה ולאחר ההמתנה לנגב את הנוזלים שניגרו ואת המלח שנותר בעזרת נייר סופג בעדינות.
לפני הכניסה של פרוסות חצילים לתוך התנור יש צורך לפזר עליהם שמן כלשהו ולערבב. מומלץ גם להוסיף עשבי תיבול או תבלינים שונים לפי הטעם אני מאוד אוהב גם להוסיף סילאן.
אפיית חציל פרוס בתנור
כאשר אנו מעוניינים לאפות בתנור פרוסות חציל עגולות מומלץ לקלף מעט את הקליפה. לא את כל הקליפה, פס אחד לקלף פס אחד להשאיר ולאחר מכן לחתוך לפרוסות לפי העובי הרצוי לכם. קילוף הקליפה בדרך זאת יאפשר לחציל לשמור על צורתו העגולה במהלך האפייה בתנור ולא להתקבץ ולהתקפל.
גם בדרך זאת יש לתת לחציל לנוח על צלחת עם מגבת נייר סופגת ומלח גס לאחר שנחתך לפרוסות על מנת שיוכל להוציא את הנוזלים, לאחר המנוחה יש צורך לנגב את החציל מהנוזלים והמלח שנותר לפני הכניסה לתנור.
לפני הכניסה של פרוסות חצילים לתוך התנור יש צורך לפזר עליהם שמן כלשהו ולערבב. מומלץ גם להוסיף עשבי תיבול או תבלינים שונים לפי הטעם אני מאוד אוהב גם להוסיף סילאן.
אפיית חציל בתנור עם נייר כסף
למעשה אפיית חציל בתנור בתוך נייר כסף מאוד דומה לאפיית החציל ללא נייר כסף. ההבדל העיקרי יכול להיות בזה שהנייר כסף עוזר לשמור על הטמפרטורה בתוך החציל ולהביא לרמת עשייה יותר גבוהה בתוך זמן קצר.
כאשר אנו אופים חציל בתנור יש צורך לחורר את החציל בעזרת סכין מטבח או כלי אחר על מנת שלא יתפוצץ בתנור במהלך האפיה. לאחר שהחציל מחורר ניתן לעטוף אותו בצידו המבריק של נייר כסף ולהכניס לתנור בטמפרטורה של 180 מעלות לכ-45 דק’ או עד שהוא מוכן רך מספיק למגע.
באיזה טמפרטורה אופים חציל בתנור
את החציל אני מכניס לתנור בחום של 180 מעלות צלזיוס למשך של כ 45 דק’, תלוי בגודל החציל או אם הוא חתוך לפלחים או קוביות.
איך יודעים מתי חציל אפוי מוכן
חציל שלם
כאשר אנו אופים חציל שלם ניתן פשוט לגעת בו כדי לבדוק אם הוא מוכן, הוא צריך להרגיש רך, לעיתים ניתן להרגיש שהוא ממש נפרד מהקליפה. יש צורך לתת לחציל השלם לנוח לאחר האפיה, להתקרר ולהמשיך להגיר נוזלים לפני שמקלפים.
פרוסות או קוביות חציל
מכיוון שת פרוסות החציל ניתן לראות במהלך האפייה ניתן לדעת מתי הם מתחילות לשנות את מרקם ולהתכווץ, זה מהווה סימן ראשון שהם מוכנות. לא להתבייש לטעום, החציל מתחיל להראות מוכן? פותחים את התנור ומוציאים בעזרת כלי כלשהוא פרוסה או חתיכת פרוסה לטעימה ומחליטים.
חציל מטוגן
טיגון חציל היא הדרך המושחתת ביותר לאכול חצילים (לדעתי), הטיגון נותן לחציל מרקם בשרי דחוס ואם זאת רך טעים ומנחם. ניתן להגיע למרקם דומה בעזרת התנור והרבה שמן אך אין כמו בישול פרוסות חציל בשמן עמוק.
לפני טיגון החציל יש צורך לפרוס ולתת לחציל לנוח על צלחת עם נייר סופג ומלח גס על מנת שהנוזלים יוכלו לצאת. אם לא נעשה זאת לפני הטיגון מחכה לנו טיגון מלוכלך ומשפריץ וקליפה שיוצאת קשה ולא אכילה. אם ניתן לחציל לנוח שהקליפה תהיה רכה יותר, החציל טעים יותר והמטבח נקי יותר. מי שיש לו בעיה עם הקליפה יכול לקלף את החציל לחלוטין או בצורת פסים.
לאחר הטיגון יש לתת לחציל לטפטף טוב את השמן לפני שמניחים על נייר סופג, כדאי לתת לו לנוח על רשת או מסננת קטנה לאחר הטיגון במידה ויכולים.
חציל על האש
כאשר אנו מעוניינים להכין חציל שרוף על האש יש צורך לחורר מספר חורים בחציל בעזרת סכין (כדי שלא יתפוצץ) ולאחר מכן נניח אותו ישירות על מקור האש, אם זה גז להבה בייתי או מנגל. ניתן לו להישרף טוב טוב לרמה שחלקי הקליפה יהפכו קצת לפחם לפני שנהפוך. אין צורך לסובב את החציל הרבה פעמים, למעשה הכי טוב לסובב אותו כמה שפחות. כאשר החציל יתחיל להיות מוכן הוא יהיה רך יותר ולכן כדאי לעבוד עם מלקחים או כלי כלשהו כדי שלא יתפרק (אני הופך בזהירות עם היד).
בזמן השריפה על הגז החציל יכול לממש להישרף, מומלץ לעבוד עם להבה קטנה/בינונית, מה שיוסיף ו טעם קלוי נהדר של מדורה. במידה ומכינים את החציל על מנגל גחלים מומלץ להתחיל עם החציל מיד בהתחלה בזמן שהאש עוד מאוד חמה מה שגם יקצר את הזמנים.
אם נרצה להכין את החציל במדורה מומלץ לעקוב אחר ההוראות אבל לעטוף אותו בנייר כסף כדי לשמור על שלמותו ועל הניקיון.
חציל כבוש או חציל מוחמץ
ניתן לעשות חמוצים מהחציל די בקלות, יש כמה דרכים לעשות זאת, בדרך כלל עושים חצילים כבושים מהחצילים הקטנים או חצילונים. לפני הכנת חמוצים חובה לשטוף את החצילים בקפידה, לחצות אותם לחצי או רבעים ולבשל במים רותחים במשך כ 5-10 דק’ לפני שמכניסים אותם לכלי לכבישה. ניתן להכין משרה להחמצה על בסיס מים מלח וחומץ ( 1 מים = ⅓ חומץ | כפית גדושה של מלח). ולהוסיף תיבולים שונים לפי הטעם כמו עשבי תיבול, פלפל חריף, שום ועוד. החמוצים יהיו מוכנים בין 7-14 תלוי אם הם ישבו במקרר או בחוץ וגם באיזה עונה.
דברים שאפשר להכין עם חציל:
אנטיפסטי חציל
חציל עם טחינה
ממרח חצילים
חציל ממולא