Skip to content

הסלק הוא שורש בצבע סגול/בורדו כהה והוא זמין כמעט בכל חנות ירקות או סופר, הסלק הוא ירק דו עונתי ולכן ניתן להשיג אותו לאורך כל השנה. עבודה עם סלק יכולה להיות מאוד מלכלכת אבל הוא מלא בבריאות וערכים תזונתיים וטעמו מתקתק כך שזה שווה את המאמץ.

סלק

ישנם מלא מלא סוגים וזנים של סלק אך רק 3 סוגים מתוכם הם מתורבתים, כשהידוע מבניהם הוא הסלק האדום שאנחנו רגילים לאכול. ניתן להשתמש בכל חלקי הסלק ולאכול את השורש עצמו וגם את העלים. פרט נוסף שלא ידעתי לפני הכתבה הוא שהסלק אפילו משמש להפקת סוכר לבן ובעזרתו מייצרים כ-40% מהסוכר הלבן בעולם. (קישור לערך סלק בויקיפדיה)

מה עושים עם סלק:


דרכים להכנת סלק

אכילת סלק טרי חי

הדרך הבסיסית ביותר לאכול כמעט כל דבר מהצומח, לאכול את הסלק כשהוא חי. לא יצא לי לראות את זה או לדעת את זה אבל הסלק אכיל גם ללא כל תהליך של בישול או אפייה. מכיוון שהסלק הוא שורש קשה ניתן לקצוץ או לטחון אותו ואפילו לחתוך לרצועות דקות בכדי שהוא יהיה יותא לעיס ונוכל להנות ממנו בקלות. הסלק מוריד הרבה צבע ולכן רצוי לשטוף את אותו עם הרבה מים לאחר החיתוך כך שישמור על ציבעו אבל לא ילכלך את שאר מרכיב הסלט. בשלב השטיפה ניתן אפילו להשרות במים בכדי לוודא שהסלק הוריד את כל הצבע.

סלט עוף קר עם סלק חי

בישול סלק במים רותחים

דרך אולי הכי נפוצה שאני הכרתי לאכילת סלק היא בישול הסלק במים רותחים. במקרים בהם אני מתכנן לבשל סלק אני בדרך כלל בוחר סלקים קטנים יחסית מאחר ובישול סלק במים רותחים הוא תהליך ארוך, כמה סלקים קטנים במקום אחד גדול יקצרו את זמן הבישול.

את הסלק אני מכניס לסיר עם הקליפה לתוך המים ומתחיל בבישול, ניתן לשטוף את הסלק לפני אבל זה לא חובה. גם ככה המים של בישול ינקו את הסלק ויצאו מלוכלכים, במידה ואתם רוצים להשתמש במים למשהו אז מומלץ לשטוף טוב לפני הבישול. כדי לדעת אם הסלק מוכן אני נועץ קיסם ובודק עם הקיסם חודר בקלות עד למרכז הסלק, אם כן אז הוא מוכן ואפשר לעצור את הבישול ואם אני מרגיש שהסלק עדיין קשה אני משאיר אותו עוד לבישול.

חשוב לציין שלאחר הבישול בזמן שהסלק נח בסיר או מחוץ לו הוא עדיין ממשיך בתהליך הבישול למשך זמן מה. לאחר שאני נותן לסלק לנוח לאחר הבישול אני מתחיל את קילוף הסלק, בדרך כלל הוא עדיין חם ואני מוריד את הקליפה מתחת למים קרים בעזרת האצבעות בלי שום בעיה ויש לי סלק מוכן לעבודה.  


אפיית סלק בתנור

ניתן לאפות את הסלק בתנור ולהשיג מרקם שונה לגמרי מאשר הסלק המבושל, המקרם יהיה קצת יותר יבש ומזכיר תפו”א עם טוויסט. כשאני אופה את הסלק אני מתחיל קודם כל בלשטוף את השורש טוב טוב מכל האדמה והלכלוך ולהוריד שאריות של עלים או שורשים קטנים מהקצה התחתון, אין צורך לקלף אבל ניתן במידה ואתם רוצים או מתכננים לאפות אותו בצורה אחרת. 

לרוב אני חותך את הסלק לפלחים לא עבים מידי ודואג לערבב אותם בקערה ביחד עם מלח, פלפל, שמן, שמן זית, עשבי תיבול שונים ועוד. לאחר מכן אני מסדר אותם על תבנית עם נייר אפיה ומכניס לתנור לחום של 180 מעלות צלזיוס לכ-45 דק’ בערך (תלוי בגודל הפלחים ואם הכנסתם את הסלק לתנור חם או לא). ניתן גם לאפות את הסלק כשהוא חתוך לקוביות, טבעות או כל צורת חיתוך אחרת. 

פלחי סלק לפני הכניסה לתנור

גם כאן אני בודק אם הסלק מוכן באמצעות קיסם, אך ניתן גם לראות לפי הצבע מתי הוא מתחיל להיות מוכן ואפילו לקחת חתיכה קטנה ולטעום אם לא בטוחים. 

כשהסלק מוכן אני נותן לו להתקרר מספר דקות של מנוחה לפני האכילה או התהליך הבא של הבישול. 


אפיית סלק בתנור עם נייר כסף

השיטה האהובה עלי לאפיית סלק היא פשוט לקחת את הסלק שלם, לעטוף בנייר כסף ולהכניס לתנור ל-180 מעלות צלזיוס לכשעה. ניתן לבדוק לאחר שעה אם הסלק רך ומוכן בעזרת קיסם מעץ. במידה והסלק מוכן אני מוציא אותו ונותן לו כמה דקות להתקרר, מקלף מתחת לברז וחותך לגודל או סוג החיתוך הרצוי. 

סלק שיצא מהתנור לאחר שקולף ונפרס

עלי סלק

עלי הסלק ידועים גם כ-מנגולד והם יכולים לשמש להרבה מאוד דברים. לעיתים משתמשים בהם כתחליף לתרד על כל שימושיו אך טעמם שונה והם יותר בשרניים.


דברים שאפשר להכין עם סלק:

סלט עוף עם סלק חי

סלט סלק בתנור עם ירקות שורש טריים

סלט סלק מבושל או בתנור עם נייר כסף

אנטיפסטי סלק

טחינה סלק

פסטה סלק

ממרח סלק

סלק ממולא

קובה סלק

מרק בורשט

מיץ סלק

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 5 / 5. מדרגים 2

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין חביתה לאומלט
איך יודעים להבדיל בין חביתה לאומלט? שני מאכלים שניתן להכין בעזרת אותם המצרכים בדיוק על המחבת אבל לאחד …
איך להכין ציזיקי
איך להכין סלט צזיקי מדהים שיכול להתאים ולהשתלב בכל הארוחות שיש במהלך היום – בוקר, צהרים וערב. יש …
איך להכין שקשוקה
שקשוקה היא אולי הביצה הכי ישראלית שיש, יש מלא שיטות להכנת שקשוקה מרכיבי הרוטב, עם מכסה או בלי …
איך להכין ביצים
כל אחד יודע איך להכין ביצים, חביתה ביצה קשה, מקושקשת ועוד סוגי חביתות שונים נחשבים למאכלים שרובנו מסוגלים …
איך להכין ביצה עלומה
ביצה עלומה או ביצה שלוקה היא הביצה היוקרתית שהכי פחות נפוץ לפגוש בארוחות הבוקר, זאת מכיוון שהכנת ביצה …
איך להכין ביצה קשה
ביצים קשות לוקחות חלק רב בארוחות הבוקר שלנו אך גם משמשות למגוון רחב של שימושים כמו בסלטים, מאפים …
איך להכין ביצת עין
לכאורה הדרך הפשוטה ביותר להכין חביתה על מחבת, פשוט לשבור עליו ביצה ולחכות שהיא תהיה מוכנה. אבל ישנם …
איך להכין חביתה מקושקשת
יש האומרים כי ניתן לדעת אם בן אדם יודע לבשל או לא לפי איך שהוא מכין חביתה מקושקשת. …
איך להכין אומלט
ההבדל היחיד בין חביתה לאומלט הוא שאת האומלט מקפלים על התוספות ומקבלים חצי עיגול במקום להשאיר אותו פתוח …
איך להכין חביתה עם תוספות
ניתן לשדרג חביתה פשוטה, סוגים רבים של תוספות יכולים להפוך חביתה פשוטה ליותר טעימה, מרעננת ובעלת ערכים תזונתיים …
איך להכין חביתה רגילה
גם אם אתם נורא ממהרים, חביתה פשוטה עם כמה ירקות או בתוך כריך תעזור לכם לקבל אנרגיה כדי …
איך להכין עוגה בחושה קלה
בתור ילד תמיד חשבתי על הכנת עוגה שזה דבר עלאי השמור ליחידי סגולה כישרוניים במיוחד. ניחוחות העוגה הרגישו …
הפשרה של מוצרי מזון לפי סוגים
הפשרה של מוצרים קפואים היא החלק הכי חשוב לעבודה יעילה עם מקפיא. בדיוק כמו שהמוצרים לא קופאים בשניה …
הקפאה של מוצרי מזון לפי סוגים
ניתן להקפיא מלא דברים (אם לא את כל הדברים), צרפתי כמה רעיונות להקפאת מוצרים שונים במטבח שלי. יש …
איך להכין אורז מלא
איך להכין אורז לבן מלא, שיטות בישול, טיפים לעבודה ועבודה קלה ומהירה ועוד רעיונות בפנים להכנת אורז מלא …
איך מכינים אורז
איך מכינים אורז? הדרכים השונות להכנה ובישול של אורז, טיפים לעבודה נכונה, מתכונים, זנים וכל מה שהצלחתי לרשום …
מצרכי מזון בסיסיים למטבח הביתי
חשוב לערוך טוב את רשימת הקניות כדי שתכיל את כל מוצרי המזון הבסיסיים למטבח. מטבח מצויד ומסודר יעזור …
איך מבדילים בין השמות השונים של סלרי
איך מבדילים בין עלי סלרי, ראש סלרי, סלרי אמריקאי או שורש סלרי או כרפס ריחני? הסלרי הנפוץ מאוד …
איך מכינים זעלוק – סלט חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור
סלט זעלוק הוא בעצם חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור ועשבי תיבול עם טעם משגע ומערנן שיכול להתאים כתוספת …
איך מבדילים בין פטרוזליה לכוסברה
פטרוזיליה וכוסברה, שניים מעשבי התיבול הנפוצים במדינת ישראל, בניגוד לזה שהם נראים כמעט אותו דבר וקל מאוד להתבלבל …

חזרה לעמוד בישולים