Skip to content

שום הוא למעשה פקעת ממשפחת הנרקיסים המשמש בעיקר לתיבול אך הוא גם בעל תכונות רפואיות רבות, אתם לא תאמינו איך השום יכול להועיל לגוף שלכם. בגלל הטעם או בגלל הבריאות כתבתי את הדרכים בהם ניתן ומומלץ לצרוך את השום. 

שום

יש שאומרים שהוא האנטיביוטיקה הטבעית, שהוא שורף שומנים לא טובים עוזר לפתח את המוח משמיד חיידקים ומה לא, יש אפילו המאמינים שהשום מגרש רוחות רפאים וטוב נגד עין הרע. השום משמש כתבלין נפוץ מאוד בעולם כולו וגם בישראל, טעמו משתלב נפלא עם מנות רבות ומוסיף עניין וטעם. ניתן לצרוך אותו בצורות רבות ובכולם מלבד הטעם ישנו גם היתרון הבריאותי כאשר אנו מקבלים את הערכים התזונתיים של השום.  

שום מיובש

בשוק ניתן למצוא שני סוגים עיקריים של שום, השום היבש שמגיע לרוב מייבוא או מיובש לפני הפצתו, לשום הזה חיי מדף ארוכים יחסית, הטעם של השום נשמר כמו גם הערכים התזונתיים והבריאותיים. 

שום טרי

לעומתו עם תחילת האביב ניתן למצוא את השום הטרי אותו ניתן לאכול אותו כפי שהוא ולא צריך לחכות שיתייבש. את השום הטרי ניתן לשמור לאורך זמן רב יותר ואפשר לייבש אותו בשמש. נהוג לקשור את השום בעזרת הגבעולים ולתלות אותו ליבוש, יש שאומרים שזה גם מרחיק עין הרע.  


דרכים לאכילת שום

ישנם דרכים רבות בהם ניתן להכין את השום לאכילה ובעיקר אוכלים אותו כשהוא חי מבלי שעבר תהליך כלשהו מלבד קטישה או קיצוץ. אבל את השום ניתן לבשל לאפות לטגן ולהכין בשלל דרכים ושיטות שפותחו במהלך השנים. אפילו בתקופתנו מתכוני שום חדשים כמו שום שחור תופסים תאוצה והופכים לטרנדים עולמיים בין רגע. 

אכילת שום טרי חי

את השום היבש וגם את הטרי ניתן ומומלץ לאכול חי. מי שבחייו אכל שן שום שלמה יודע כמה חזקים הטעמים והחריפות ומה הם תופעות הלוואי של אכילת שן שום טריה שלמה. הריח והטעם שלו יכולים להישאר איתכם כמה ימים לאחר האכילה. 

במידה ועובדים עם שום יבש צריך לשים לב שלא התחיל לצמוח גבעול בתוך שן השום. טעם הגבעול הוא מריר והוא מעיד על משך הזמן הרב שהשום ישב אצלכם או בחנות. מומלץ לבחור שן שום אחרת, או שניתן לפרוס את השום לרוחבו, להוציא את הגבעול ולאחר מכן לכתוש.

שום כתוש

ניתן לכתוש שום בעזרת פומפיה/מגרדת בחורים הקטנים, יש אפילו כותשים שום ידניים המיועדים במיוחד בשביל למטרה זאת. ניתן גם לעשות זאת בעזרת מג’ימיקס או בלנדר מוט, אך בשביל שזה יעבוד תצטרכו לכתוש כמויות יותר גדולות של שום. במידה ואתם צריכים רק שן שום אחת אז מגרדת זה יותר ממספיק. לאחר הכתישה השום נוטה לשנות את צבעו, בכדי האט את התהליך ולשמור את השום טרי מומלץ לכסות אותו בשמן רגיל או שמן זית וזה ישמור עליו.

שום פרוס

ניתן לפרוס את השום לפרוסות דקות מאוד בעזרת סכין. שימוש נכון בסכין יכול לגרום לכך שתקבלו פרוסות כל כך דקות שהם יראו לכם כמעט שקופות. פרוסות אלו מצוינות לתיבול סלטים כפי שהם אך גם ניתן להשתמש בהם לרטבים, תבשילים וכדומה. 

שום קצוץ

את האמת שאם אתם צריכים שום קצוץ ואין לכם יכולות חיתוך מדהימות, שימוש במגרדת או בכותש שום יעשו את אותה העבודה ביתר קלות ופחות זמן ולכלוך. 

בישול שום במים רותחים

בישול של שום במים רותחים גורם לשום להתרכך ולאחר מכן גם להתפרק אם לא נעצור את הבישול. יצא לי לבשל שום רק להכנת מרק שום טעים, אמנם לא השתמשתי במים רגילים אלא בציר ירקות שסונן ולאחריו בושל בהם השום. 

כדי לדעת אם השום מוכן יש צורך לבדוק אם הוא התרכך, ניתן לעשות זאת בעזרת קיסם או להוציא שן שום ולבדוק על צלחת או קרש חיתוך בנפרד. 

מומלץ לבשל את שיניי השום שלמות בשביל כדי שיהיה ניתן לסנן בקלות ממי הבישול. משך הבישול עד להתרככות השום הוא קצר 15-20 דק בערך תלוי בטמפ’ ולכן כדי להשגיח על מידת העשיה. 

אפיית שום בתנור

אין פעם שאני עושה אנטיפסטי או ירקות צלויים בתנור ולא זורק ראש שום שלם או פרוס לחצי פנימה. אפיה קצרה בתנו ושיני השום ממש מתות לקפוץ מתוך קליפתו אל תוך הפה. 

ניתן לאפות את השום בתנור בהרבה דרכים, גם כשיניי שום נקיים או ביחד עם קליפתו. ניתן לאפותו לבד או להוסיף ירקות אחרים, הכל תלוי במה שאתם רוצים להכין. 

משך הזמן האפיה של השום הוא לא ארוך, תלוי במיקום ובחום התנור. אפיה של 180 מעלות צלזיוס במשך 15-20 דק’ תגרום לשום להיות טעים ומוכן לאכילה, מומלץ לבדוק שהשום התרכך לפני שאוכלים. בישול יתר ייבש את השום ולא ישאיר לכם יותר מדי מה לאכול ולכן חשוב לשים לב. מומלץ להשתמש בשום טרי שלא הספיק לפתח גבעולים שיהרסו את מרקמו. 

אפיית שום מנטרלת חלק מתופעות הלוואי של השום כמו ריח וטעם חריף והופכת את טעמו ליותר קליל ונעים לאכילה. 

שום מטוגן

ניתן לטגן את שיני השום במגוון דרכים, הידוע מבינהם היא בשמן עמוק בבישול איטי מה שיהפוך את השום לקונפי רך וטעים. טיגון השום בשמן ארוך מנטרל את תופעות הלוואי של הריח והטעם שנשאר, כמו כן מרכך את החריפות ומוציא טעמים שלא חלמתם עליהם מהשום עצמו. פתאום לאכול 10-15 שיני שום זה לא מספיק והגוף יכול ליהנות מכל היתרונות שיש לשום מלבד ליתרון הברור של הטעם והמרקם החלומי של הקונפי. 

ניתן גם לטגן שום קצוץ, פרוס או קצוץ בשלבים שונים של בישול במנות אחרות. יש תורות שלמות לגבי איזה סוג טעם אתם רוצים להוציא מהשום ובאיזה שלב יש להכניס אותו למנה. 


דברים שאפשר להכין עם שום:

מרק שום

שום קונפי

פרחי שום בתנור

טחינה שום

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 0 / 5. מדרגים 0

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין חביתה לאומלט
איך יודעים להבדיל בין חביתה לאומלט? שני מאכלים שניתן להכין בעזרת אותם המצרכים בדיוק על המחבת אבל לאחד …
איך להכין ציזיקי
איך להכין סלט צזיקי מדהים שיכול להתאים ולהשתלב בכל הארוחות שיש במהלך היום – בוקר, צהרים וערב. יש …
איך להכין שקשוקה
שקשוקה היא אולי הביצה הכי ישראלית שיש, יש מלא שיטות להכנת שקשוקה מרכיבי הרוטב, עם מכסה או בלי …
איך להכין ביצים
כל אחד יודע איך להכין ביצים, חביתה ביצה קשה, מקושקשת ועוד סוגי חביתות שונים נחשבים למאכלים שרובנו מסוגלים …
איך להכין ביצה עלומה
ביצה עלומה או ביצה שלוקה היא הביצה היוקרתית שהכי פחות נפוץ לפגוש בארוחות הבוקר, זאת מכיוון שהכנת ביצה …
איך להכין ביצה קשה
ביצים קשות לוקחות חלק רב בארוחות הבוקר שלנו אך גם משמשות למגוון רחב של שימושים כמו בסלטים, מאפים …
איך להכין ביצת עין
לכאורה הדרך הפשוטה ביותר להכין חביתה על מחבת, פשוט לשבור עליו ביצה ולחכות שהיא תהיה מוכנה. אבל ישנם …
איך להכין חביתה מקושקשת
יש האומרים כי ניתן לדעת אם בן אדם יודע לבשל או לא לפי איך שהוא מכין חביתה מקושקשת. …
איך להכין אומלט
ההבדל היחיד בין חביתה לאומלט הוא שאת האומלט מקפלים על התוספות ומקבלים חצי עיגול במקום להשאיר אותו פתוח …
איך להכין חביתה עם תוספות
ניתן לשדרג חביתה פשוטה, סוגים רבים של תוספות יכולים להפוך חביתה פשוטה ליותר טעימה, מרעננת ובעלת ערכים תזונתיים …
איך להכין חביתה רגילה
גם אם אתם נורא ממהרים, חביתה פשוטה עם כמה ירקות או בתוך כריך תעזור לכם לקבל אנרגיה כדי …
איך להכין עוגה בחושה קלה
בתור ילד תמיד חשבתי על הכנת עוגה שזה דבר עלאי השמור ליחידי סגולה כישרוניים במיוחד. ניחוחות העוגה הרגישו …
הפשרה של מוצרי מזון לפי סוגים
הפשרה של מוצרים קפואים היא החלק הכי חשוב לעבודה יעילה עם מקפיא. בדיוק כמו שהמוצרים לא קופאים בשניה …
הקפאה של מוצרי מזון לפי סוגים
ניתן להקפיא מלא דברים (אם לא את כל הדברים), צרפתי כמה רעיונות להקפאת מוצרים שונים במטבח שלי. יש …
איך להכין אורז מלא
איך להכין אורז לבן מלא, שיטות בישול, טיפים לעבודה ועבודה קלה ומהירה ועוד רעיונות בפנים להכנת אורז מלא …
איך מכינים אורז
איך מכינים אורז? הדרכים השונות להכנה ובישול של אורז, טיפים לעבודה נכונה, מתכונים, זנים וכל מה שהצלחתי לרשום …
מצרכי מזון בסיסיים למטבח הביתי
חשוב לערוך טוב את רשימת הקניות כדי שתכיל את כל מוצרי המזון הבסיסיים למטבח. מטבח מצויד ומסודר יעזור …
איך מבדילים בין השמות השונים של סלרי
איך מבדילים בין עלי סלרי, ראש סלרי, סלרי אמריקאי או שורש סלרי או כרפס ריחני? הסלרי הנפוץ מאוד …
איך מכינים זעלוק – סלט חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור
סלט זעלוק הוא בעצם חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור ועשבי תיבול עם טעם משגע ומערנן שיכול להתאים כתוספת …
איך מבדילים בין פטרוזליה לכוסברה
פטרוזיליה וכוסברה, שניים מעשבי התיבול הנפוצים במדינת ישראל, בניגוד לזה שהם נראים כמעט אותו דבר וקל מאוד להתבלבל …

חזרה לעמוד בישולים