Skip to content

הארטישוק הוא צמח רב שנתי בעל היסטוריה גדולה בעגן הים התיכון, ניתן למצוא אותו בעיקר בחודשי הקור בין נובמבר למאי, הוא מוכר כצמח מאכל יוקרתי ונחשב למעדן

הארטישוק

למרות שהוא דל קלוריות לארטישוק ערכים תזונתיים גבוהים מאוד. לא כל הארטישוק ניתן לאכילה, בגדול אוכלים את הקרקפת של הפריחה שנקטפת לפני שנפתח הפרח. לאחר בישול כאשר תולשים את העלים ניתן לאכול מהקצה של העלה את הארטישוק שנקרע עם העלה עד אשר מסיימים את העלים. לאחר מכן אוכלים את הקרקפת עצמה, הבסיס של הארטישוק לאחר שמוציאם את הקוצים שנמצאים מתחת לעלים אשר מכסים אותה. הטעם של בסיס הארטישוק הוא טעים ביותר ומומלץ, לעיתים ניתן לאכול גם את תוכן הגבעול ניתן עד לשלב מסוים.  

חשוב לציין שהארטישוק הוא דל קלוריות ולעיתים אין בו אפילו מספיק קלוריות בשביל לכסות את תהליך העיכול של עצמו. (למי שמנסה להוריד – מומלץ).

שמות נוספים לארטישוק

שמו העברי של הארטישוק הוא קירנס או חרשף, ניתן אפילו למצוא לו אזכורים בספרות חז”ל משם השם חֻרְשָׁף שכנראה הגיע מהשפה הערבית לאחר גלגול מהשפה הספרדית ועוד שם נוסף הוא צ’ינר. מקורו הוא כנראה יווני ואפילו יש עליו מיתוס הקשור לזאוס מלך האלים שיצר אותו מתוך כעס על נערה שעזבה אותו. 

איך מכינים ארטישוק

לפני בישול הארטישוק חשוב לשטוף אותו טוב טוב במים זורמים ואפילו להשרות אותו במים עם פלח לימון או לימון סחוט בשביל להוציא את כל הלכלוך והחרקים שמסתתרים בין העלים הסבוכים של הארטישוק. לאחר שעשינו זאת ניתן לבשל את הארטישוק כ-45 במים רותחים עד שהוא מתרכך ואז הוא ניתן לאכילה. 

אני תמיד מגיש את הארטישוק לשולחן לצד קערה ריקה בשביל שאריות העלים, לאחר מכן אני מתחיל לאכול את העלים אחד אחרי השני. בכל פעם שנתלש עלה הוא קורע חתיכות מבסיס הארטישוק וזה בעצם מה שאוכלים. כאשר נגמרים העלים ומגיעים לשורש עצמו, יש לנקות את הקוצים אשר מכסים את בסיס הארטישוק עצמו ואז ניתן לאכול את הבסיס כולו כולל חלק מהגבעול.

מי הבישול של הארטישוק

אל תשפכו את המים שבהם בישלתם את הארטישוק לכיור. המים שבהם הושל הארטישוק מלאים בטעם טוב ובערכים תזונתיים גם הם. מומלץ לסנן את המים טוב טוב, אפילו דרך חתיכת בד ולהעבירם לכלי זכוכית והם יכולים להישמר עד כ-4 ימים במקרר. ניתן לשתות את המים כפי שהם, מומלץ לשתות בבוקר על בטן ריקה בכדי לעזור במניעת אבנים בכיס המרה ועוד שלל תופעות שרצוי להימנע מהם. או להוסיפם לבישול מנות שונות. אני אוהב להוסיף את המים לבישול אורז, כך יוצא לי אורז בטעמי ארטישוק משגע.

דרכים נוספות לאכילת ארטישוק

את הארטישוק בדרך כלל אוכלים כפי שהוא לאחר תהליכים שונים, לא ניתן לאכול אותו חי, הוא מופיע בסלטים (לרוב תמצאו אותו בסלטי עגבניות מפונפונים) ועוד. מכינים ארטישוק ממולא, ארטישוק מטוגן ועוד צורות בהם הארטישוק מקבל תפקיד מרכזי במנה.

מתי ניתן להשיג ארטישוק – עונת הארטישוק

את הארטישוק ניתן למצוא לקראת סוף החורף, לפני תחילת האביב ועונתו קצרה יחסית. הם מתחילים להופיע בחנויות בסיבות פברואר ונשארים עד מאי. השנה מצאתי ארטישוקים רק למשך כ-3-4 חודשים שבערך חודש חודשים אחד היו ארטישוקים מאוד יפים. בתחילת העונה הארטישוקים היו בסדר אך לקראת שיא העונה המחיר היה משתלם והארטישוקים היו גדולים בשרניים טעימים ויפים מאוד. בסוף העונה העלים נראים קצת יותר יבשים אך זה מסתדר במהלך הבישול והטעם עדיין מצוין.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by 8photo on Freepik

תודה שקראתם!

האם הכתבה הייתה מועילה? הדירוג אנונימי ולצורך שיפור

ציון ממוצע 0 / 5. מדרגים 0

אף אחד עדיין לא דירג תעזרו לי לדעת איך הכתבה - אתם ראשונים

עוד בבלוג בישולים:

מה ההבדל בין חביתה לאומלט
איך יודעים להבדיל בין חביתה לאומלט? שני מאכלים שניתן להכין בעזרת אותם המצרכים בדיוק על המחבת אבל לאחד …
איך להכין ציזיקי
איך להכין סלט צזיקי מדהים שיכול להתאים ולהשתלב בכל הארוחות שיש במהלך היום – בוקר, צהרים וערב. יש …
איך להכין שקשוקה
שקשוקה היא אולי הביצה הכי ישראלית שיש, יש מלא שיטות להכנת שקשוקה מרכיבי הרוטב, עם מכסה או בלי …
איך להכין ביצים
כל אחד יודע איך להכין ביצים, חביתה ביצה קשה, מקושקשת ועוד סוגי חביתות שונים נחשבים למאכלים שרובנו מסוגלים …
איך להכין ביצה עלומה
ביצה עלומה או ביצה שלוקה היא הביצה היוקרתית שהכי פחות נפוץ לפגוש בארוחות הבוקר, זאת מכיוון שהכנת ביצה …
איך להכין ביצה קשה
ביצים קשות לוקחות חלק רב בארוחות הבוקר שלנו אך גם משמשות למגוון רחב של שימושים כמו בסלטים, מאפים …
איך להכין ביצת עין
לכאורה הדרך הפשוטה ביותר להכין חביתה על מחבת, פשוט לשבור עליו ביצה ולחכות שהיא תהיה מוכנה. אבל ישנם …
איך להכין חביתה מקושקשת
יש האומרים כי ניתן לדעת אם בן אדם יודע לבשל או לא לפי איך שהוא מכין חביתה מקושקשת. …
איך להכין אומלט
ההבדל היחיד בין חביתה לאומלט הוא שאת האומלט מקפלים על התוספות ומקבלים חצי עיגול במקום להשאיר אותו פתוח …
איך להכין חביתה עם תוספות
ניתן לשדרג חביתה פשוטה, סוגים רבים של תוספות יכולים להפוך חביתה פשוטה ליותר טעימה, מרעננת ובעלת ערכים תזונתיים …
איך להכין חביתה רגילה
גם אם אתם נורא ממהרים, חביתה פשוטה עם כמה ירקות או בתוך כריך תעזור לכם לקבל אנרגיה כדי …
איך להכין עוגה בחושה קלה
בתור ילד תמיד חשבתי על הכנת עוגה שזה דבר עלאי השמור ליחידי סגולה כישרוניים במיוחד. ניחוחות העוגה הרגישו …
הפשרה של מוצרי מזון לפי סוגים
הפשרה של מוצרים קפואים היא החלק הכי חשוב לעבודה יעילה עם מקפיא. בדיוק כמו שהמוצרים לא קופאים בשניה …
הקפאה של מוצרי מזון לפי סוגים
ניתן להקפיא מלא דברים (אם לא את כל הדברים), צרפתי כמה רעיונות להקפאת מוצרים שונים במטבח שלי. יש …
איך להכין אורז מלא
איך להכין אורז לבן מלא, שיטות בישול, טיפים לעבודה ועבודה קלה ומהירה ועוד רעיונות בפנים להכנת אורז מלא …
איך מכינים אורז
איך מכינים אורז? הדרכים השונות להכנה ובישול של אורז, טיפים לעבודה נכונה, מתכונים, זנים וכל מה שהצלחתי לרשום …
מצרכי מזון בסיסיים למטבח הביתי
חשוב לערוך טוב את רשימת הקניות כדי שתכיל את כל מוצרי המזון הבסיסיים למטבח. מטבח מצויד ומסודר יעזור …
איך מבדילים בין השמות השונים של סלרי
איך מבדילים בין עלי סלרי, ראש סלרי, סלרי אמריקאי או שורש סלרי או כרפס ריחני? הסלרי הנפוץ מאוד …
איך מכינים זעלוק – סלט חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור
סלט זעלוק הוא בעצם חצילים עגבניה ופלפל שרופים בתנור ועשבי תיבול עם טעם משגע ומערנן שיכול להתאים כתוספת …
איך מבדילים בין פטרוזליה לכוסברה
פטרוזיליה וכוסברה, שניים מעשבי התיבול הנפוצים במדינת ישראל, בניגוד לזה שהם נראים כמעט אותו דבר וקל מאוד להתבלבל …

חזרה לעמוד בישולים