הסלק הוא שורש בצבע סגול/בורדו כהה והוא זמין כמעט בכל חנות ירקות או סופר, הסלק הוא ירק דו עונתי ולכן ניתן להשיג אותו לאורך כל השנה. עבודה עם סלק יכולה להיות מאוד מלכלכת אבל הוא מלא בבריאות וערכים תזונתיים וטעמו מתקתק כך שזה שווה את המאמץ.
סלק
ישנם מלא מלא סוגים וזנים של סלק אך רק 3 סוגים מתוכם הם מתורבתים, כשהידוע מבניהם הוא הסלק האדום שאנחנו רגילים לאכול. ניתן להשתמש בכל חלקי הסלק ולאכול את השורש עצמו וגם את העלים. פרט נוסף שלא ידעתי לפני הכתבה הוא שהסלק אפילו משמש להפקת סוכר לבן ובעזרתו מייצרים כ-40% מהסוכר הלבן בעולם. (קישור לערך סלק בויקיפדיה)
מה עושים עם סלק:
דרכים להכנת סלק
אכילת סלק טרי חי
הדרך הבסיסית ביותר לאכול כמעט כל דבר מהצומח, לאכול את הסלק כשהוא חי. לא יצא לי לראות את זה או לדעת את זה אבל הסלק אכיל גם ללא כל תהליך של בישול או אפייה. מכיוון שהסלק הוא שורש קשה ניתן לקצוץ או לטחון אותו ואפילו לחתוך לרצועות דקות בכדי שהוא יהיה יותא לעיס ונוכל להנות ממנו בקלות. הסלק מוריד הרבה צבע ולכן רצוי לשטוף את אותו עם הרבה מים לאחר החיתוך כך שישמור על ציבעו אבל לא ילכלך את שאר מרכיב הסלט. בשלב השטיפה ניתן אפילו להשרות במים בכדי לוודא שהסלק הוריד את כל הצבע.
בישול סלק במים רותחים
דרך אולי הכי נפוצה שאני הכרתי לאכילת סלק היא בישול הסלק במים רותחים. במקרים בהם אני מתכנן לבשל סלק אני בדרך כלל בוחר סלקים קטנים יחסית מאחר ובישול סלק במים רותחים הוא תהליך ארוך, כמה סלקים קטנים במקום אחד גדול יקצרו את זמן הבישול.
את הסלק אני מכניס לסיר עם הקליפה לתוך המים ומתחיל בבישול, ניתן לשטוף את הסלק לפני אבל זה לא חובה. גם ככה המים של בישול ינקו את הסלק ויצאו מלוכלכים, במידה ואתם רוצים להשתמש במים למשהו אז מומלץ לשטוף טוב לפני הבישול. כדי לדעת אם הסלק מוכן אני נועץ קיסם ובודק עם הקיסם חודר בקלות עד למרכז הסלק, אם כן אז הוא מוכן ואפשר לעצור את הבישול ואם אני מרגיש שהסלק עדיין קשה אני משאיר אותו עוד לבישול.
חשוב לציין שלאחר הבישול בזמן שהסלק נח בסיר או מחוץ לו הוא עדיין ממשיך בתהליך הבישול למשך זמן מה. לאחר שאני נותן לסלק לנוח לאחר הבישול אני מתחיל את קילוף הסלק, בדרך כלל הוא עדיין חם ואני מוריד את הקליפה מתחת למים קרים בעזרת האצבעות בלי שום בעיה ויש לי סלק מוכן לעבודה.
אפיית סלק בתנור
ניתן לאפות את הסלק בתנור ולהשיג מרקם שונה לגמרי מאשר הסלק המבושל, המקרם יהיה קצת יותר יבש ומזכיר תפו”א עם טוויסט. כשאני אופה את הסלק אני מתחיל קודם כל בלשטוף את השורש טוב טוב מכל האדמה והלכלוך ולהוריד שאריות של עלים או שורשים קטנים מהקצה התחתון, אין צורך לקלף אבל ניתן במידה ואתם רוצים או מתכננים לאפות אותו בצורה אחרת.
לרוב אני חותך את הסלק לפלחים לא עבים מידי ודואג לערבב אותם בקערה ביחד עם מלח, פלפל, שמן, שמן זית, עשבי תיבול שונים ועוד. לאחר מכן אני מסדר אותם על תבנית עם נייר אפיה ומכניס לתנור לחום של 180 מעלות צלזיוס לכ-45 דק’ בערך (תלוי בגודל הפלחים ואם הכנסתם את הסלק לתנור חם או לא). ניתן גם לאפות את הסלק כשהוא חתוך לקוביות, טבעות או כל צורת חיתוך אחרת.
גם כאן אני בודק אם הסלק מוכן באמצעות קיסם, אך ניתן גם לראות לפי הצבע מתי הוא מתחיל להיות מוכן ואפילו לקחת חתיכה קטנה ולטעום אם לא בטוחים.
כשהסלק מוכן אני נותן לו להתקרר מספר דקות של מנוחה לפני האכילה או התהליך הבא של הבישול.
אפיית סלק בתנור עם נייר כסף
השיטה האהובה עלי לאפיית סלק היא פשוט לקחת את הסלק שלם, לעטוף בנייר כסף ולהכניס לתנור ל-180 מעלות צלזיוס לכשעה. ניתן לבדוק לאחר שעה אם הסלק רך ומוכן בעזרת קיסם מעץ. במידה והסלק מוכן אני מוציא אותו ונותן לו כמה דקות להתקרר, מקלף מתחת לברז וחותך לגודל או סוג החיתוך הרצוי.
עלי סלק
עלי הסלק ידועים גם כ-מנגולד והם יכולים לשמש להרבה מאוד דברים. לעיתים משתמשים בהם כתחליף לתרד על כל שימושיו אך טעמם שונה והם יותר בשרניים.
דברים שאפשר להכין עם סלק:
סלט סלק בתנור עם ירקות שורש טריים
סלט סלק מבושל או בתנור עם נייר כסף
פסטה סלק
סלק ממולא
קובה סלק
מיץ סלק